• Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Home
  • Blog
  • Podcast
  • Over
  • Contact

Trendbubbles is een Dutch, Trends & Lifestyle blog en wekelijkse Nederlandse podcast door Desiree Castelijn. Ik deel dingen die ik leer door mijn werk en andere interesses... Onderwerpen als beleggen, productiviteit, persoonlijke ontwikkeling, trends en lifestyle komen regelmatig aan bod.

Wat is beleggen?

21 oktober 2020 Laat een reactie achter

Wat is beleggenBeleggen is alles waar je je geld in steekt om inkomen of winst te vergaren. In deze blogpost beschrijf ik enkele soorten beleggingen, zoals effecten, kunst en vastgoed. Als je belegt neem je risico. Door pientere beleggingsbeslissingen te nemen, laat je je geld voor je werken zodat beleggingen groeien en je daarmee vermogen opbouwt. Hoeveel risico wil je lopen?

Door te beleggen ga je er normaliter vanuit dat je geld meer waard wordt. Je kunt echter ook geld verliezen en dat hoeft niet bij weinig verlies te blijven. Als je belegt zul je moeten omgaan met dit risico. Je moet je ervan bewust zijn dat je keuzes consequenties hebben.

Beleggen in effecten

Effecten omvatten aandelen, obligaties, opties, financiële futures, agrarische termijncontracten en warrants. Het is een verzamelnaam voor financiële producten die op een beurs verhandeld kunnen worden. De twee meest verhandelde worden hieronder uitgelegd.

Beleggen in aandelen

Aandelen zijn effecten die beleggers kopen om een klein aandeel in een bedrijf te bezitten. Je bent daardoor voor een klein deel eigenaar van een bedrijf.

Aandelen kunnen op twee manieren meer geld opleveren. Door middel van een winstdeling, dit wordt dividend genoemd. Het is een periodieke uitbetaling van de winst die het bedrijf maakt aan de bezitter van de aandelen. Uitkering van dividend kan één keer per jaar, per halfjaar of per kwartaal worden gedaan. Niet alle bedrijven keren dividend uit. Ook kunnen dividenden fluctueren.

De tweede manier om geld te verdienen met aandelen is door ze met winst te verkopen. De koers van het bedrijf kan zowel stijgen als dalen. Hier zit gelijk ook het risico in. Je kunt ook geld verliezen doordat de koers van het aandeel daalt of in minder voorkomende gevallen, het bedrijf failliet gaat.

Beleggen in obligaties

Door middel van een obligatie leen je geld uit aan een overheid of een bedrijf. Een obligatie is een schuldbewijs. Hier staat vaak een bepaalde looptijd voor. Een termijn waarop het bedrag wordt uitgeleend.

Obligaties kunnen op twee manieren meer geld opleveren. In ruil voor de lenig ontvang je (coupon)rente in de vorm van een couponbetaling. Vaak worden obligaties uitgegeven met een vast rentepercentage. Obligaties zijn daarom geschikt voor beleggers ervoor kiezen een vooraf afgesproken rentepercentage te ontvangen mits ze bereid zijn de obligatie tot het einde van de looptijd te houden.

De tweede manier om geld te verdienen met obligaties is door ze met winst te verkopen. Dus gedurende de looptijd te verkopen. De koers van de obligatie kan zowel stijgen als dalen. Hier zit gelijk ook het risico in. Je kunt geld verliezen doordat de koers van de obligatie daalt. Als het bedrijf dat de obligatie uitgeeft failliet gaat heb je uiteindelijk ook kans je inleg helemaal te verliezen.

Obligaties worden over het algemeen gezien als een minder risicovolle belegging dan een aandeel.

Naast de beter bekende bedrijfs- en staatsobligaties, worden op de beurs ook andere soorten obligaties verhandeld met ieder andere eigenschappen en bijzonderheden. Dit zijn obligaties die een hoger risico met zich mee kunnen brengen.

Vragen stellen loont

Als je een beleggingsvorm of onderdelen van een belegging niet begrijpt dan weet je ook niet hoeveel risico je loopt. Blijf kritisch op wat je wordt verteld. Onwaarschijnlijk hoge rendementen moeten gelijk een rood lampje bij je laten branden.

Durf te vragen. Als je iets niet begrijpt is het helemaal niet raar om uitleg te vragen. Vragen is een ideale manier van leren. Door vragen te stellen vorm je jezelf een beeld en een mening.

Beleggen in kunst

Is kunst een goede belegging? Dat kan het zijn. Investeren in kunst kan een heel mooi idee zijn als het een kunstwerk betreft is waar je echt weg van bent. Let wel op, het kan riskant zijn, dus je moet je onderzoek doen.

Je kunt het ook als volgt benaderen. Dat je niet uitgaat van echt dividend in de vorm van geld dat je krijgt overgemaakt van de winst die gemaakt wordt, maar dat je het voor jezelf ziet als ‘plezier-dividend'. Je hebt naar het kunstwerk kunnen kijken, er van kunnen genieten en dat levert je ‘plezier-dividend' op. Een gevoel dat je geld waard is.

Voor weinigen is belegging in kunst rendabel. Je hebt veel kennis nodig en de handel in kunst is minder transparant dan de handel in effecten of vastgoed. De kunsthandel heeft haar eigen ‘eigen-aardigheden'. Met haar eigen regels en beïnvloedingen.
Kunst wordt vaak op veilingen en op beurzen op de markt gebracht. Galeries en veilinghuizen spelen daarin een belangrijke rol.

Veelal is ieder kunstwerk uniek (tenzij met edities wordt gewerkt) zodat de waarde en dus ook de prijzen lastiger te bepalen zijn.

Beleggen in vastgoed

Door te beleggen in vastgoed ga je je geld in winkels, woningen of bedrijfsgebouwen steken, met het oog om daarmee inkomen of winst te vergaren. Dat biedt kansen en bedreigingen.

In 2018 bezaten ruim 280 duizend personen een of meer woningen voor de verhuur. Deze particuliere verhuurders verhuurden samen ruim 475 duizend woningen. Dat is 6 procent van de totale woningvoorraad. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

Vastgoed en rendement

Vastgoed kan op twee manieren meer geld opleveren. Ten eerste door middel van de inning van huren. Dit is een periodieke uitbetaling van de huurder als tegenprestatie voor het gebruik van je gebouw.

Ten tweede door geld te verdienen aan je investering in vastgoed door het met winst te verkopen. Je kunt ook geld verliezen doordat de waarde van het vastgoed gedaald is als je het wilt gaan verkopen.

Wat zijn de andere risico's voor de belegging in vastgoed? Een risico is dat je leegstand hebt en dus geen huurder kunt vinden om je gebouw te gebruiken. Je hebt op dat moment geen inkomsten maar de kosten lopen wel door.

Ook kunnen onderhoudskosten hoger uitvallen dan gedacht, de waarde van het vastgoed kan dalen omdat de vraag daalt en je moet rekening houden dat een huurder op een hopelijk sporadisch moment zijn huur niet (kan) betalen.

Je geïnvesteerde geld is niet direct beschikbaar. Het zit namelijk in het huis. Om dit geld beschikbaar te maken zul je het moeten verkopen. Het verkopen van vastgoed vergt tijd in tegenstelling tot bijvoorbeeld op de beurs verhandelbare aandelen.

Risico komt voort uit niet weten wat je doet.

– Warren Buffett

Minder risico door te spreiden

Door je geld te spreiden over de soorten beleggingen vermindert het risico dat je loopt. Voordat je gaat beleggen is het goed om de risico's in ogenschouw te nemen en deze af te wegen tegen hoeveel risico je bereid bent om te lopen.

Als je belegt dan kies je altijd voor een bepaalde mate van onzekerheid. Sommige beleggingen hebben minder risico dan andere. Wel is er altijd een bepaalde mate van onzekerheid. Er bestaat dus geen risicoloze manier om geld te beleggen.

De basisregel is dat je een groter ‘risico' loopt als je een hoger ‘rendement' of winst je kunt maken. Het ‘rendement' is het geld dat je verdient met beleggen. Dit rendement wordt meestal uitgedrukt in een percentage van het bedrag dat je in eerste instantie belegt. Het ‘risico' is de kans dat het bedrag dat je in eerste instantie belegt niet de verwachte winst oplevert.

Als je garantie wilt, moet je een broodrooster kopen.
– CLINT EASTWOOD

Beluister ook onze podcasts over beleggen:

  • 093 – Mediteren en Beleggen, Mijn Ervaringen
  • Podcast over Beleggen voor Beginners
  • 090 – Koersvast voorbij de Waan van Alledag
  • 9 Boeken over Beleggen die het Waard Zijn om te Lezen

Categorie: Beleggen, Blog Tags: How to

Over Desiree

In de loop der tijd is Trendbubbles een persoonlijk blog en podcast geworden. Ik deel mijn ervaringen over de mensen die ik ontmoet, de dingen die ik leer, de trends die ik spot en de boeken die ik lees.

Lees Interacties

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

E-mail mij bij nieuwe podcasts




  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Lees Ook

Emotionele revolutie

De Emotionele Revolutie

Volgt deglobalisatie na een lange periode van globalisering

Volgt deglobalisatie na een lange periode van globalisering?

Dark Academia, Wat Is Dat?

Dark Academia, Wat Is Dat?

De psychologie van Geld door Morgan Housel - Uittreksel

De Psychologie van Geld door Morgan Housel – Uittreksel

Footer

Trendbubbles® is een persoonlijk blog en podcast van Desiree Castelijn.

Recent

  • Aanbevolen boeken 2021
  • De Emotionele Revolutie
  • Volgt deglobalisatie na een lange periode van globalisering?

Zoeken

Copyright Trendbubbles © 2021 | Log in | Contact