Superbelegger Warren Buffett, ook wel het Orakel van Omaha genoemd, is een van de beste beleggers ter wereld en ook nog eens een van de rijkste. Hij heeft vele fans, om zijn ideeën en zijn mindset. Leer de lessen van deze Amerikaanse zakentycoon, en doe je voordeel met zijn tips.
10 lessen van Warren Buffett:
#1. De 5 – 25 regel
De 5/25 regel helpt je focussen. Het is een 2-lijst strategie waarmee je jouw focus maximaliseert en prioriteiten stelt.
Stap 1
- Schrijf je top 25 van dingen die je in de voorziene toekomst wilt doen of bereiken op.
Stap 2
- Bekijk de lijst en omcirkel de belangrijkste 5.
Stap 3
Ga pas verder met stap 3 als je stap 1 en 2 hebt gedaan. Eigenlijk heb je nu twee lijsten. Lijst A en B. Wat ga je doen met de doelen die je niet hebt omcirkelt? Je denkt misschien dat de omcirkelde doelen topprioriteit hebben en dat de andere punten bijna even belangrijk zijn.
Dat zie je volgens Warren Buffett verkeerd. Alles wat je niet omcirkelt komt op vermijd-ten-koste-van-alles lijst. Er kan van alles gebeuren, maar deze dingen krijgen geen aandacht zolang de omcirkelde doelen niet zijn bereikt.
#2. Zo min mogelijk fouten maken: competentiecirkel
Dus de truc is om zo min mogelijk fouten te maken. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Warren Buffett gebruikt daarvoor het concept van de competentiecirkel. Schoenmaker houd je bij je leest zei mijn vader vroeger wel eens.
Investeer nooit buiten je competentiecirkel. Door gebruik te maken van dit concept voorkom je het niet om fouten te maken. Je maakt er alleen wel veel minder.
Wat is je competentiecirkel? Dat zijn de gebieden die jij het beste kent en waar jij het meest van weet. Door hierbinnen te handelen voorkom je problemen, zie je wat je kunt leren van anderen en ontdek je sneller of hier mogelijkheden liggen.
#3. Warren Buffett's interne en externe scorekaart
Een betere belegger word ik door mijzelf te beoordelen op mijn interne scorekaart in plaats van mijn externe scorekaart.
Ieder mens is immers gevoelig voor wat anderen van hem vinden.
Superbelegger Warren Buffett heeft het over deze interne en externe scorekaart.
Hij zegt het zo:
“Leef je leven volgens een interne scorekaart, niet een externe scorekaart.”
En zegt daarover:
“De grote vraag over hoe mensen zich gedragen, is of ze een interne scorekaart of een externe scorekaart hebben. Het helpt als je tevreden kunt zijn met een Inner Scorecard.”
Als je leeft naar de scorekaart van anderen, dan trek je jezelf aan wat anderen vinden. Ga je jezelf ernaar gedragen naar wat anderen vinden, dan brengt je onafhankelijkheid in gevaar.
Als je leeft naar je interne scorekaart, dan ben je authentiek. Jij bent diegene die ervoor zorgt dat je tevreden bent met wat je doet en denkt.
Als je leeft naar de scorekaart van anderen. Dan ga je daaraan voorbij. Je gaat voorbij aan je eigen waarden en je gaat compromissen sluiten met jezelf. Over wat je doet en denkt. Je gedraagt je anders dan je eigenlijk bent en bent niet authentiek.
“Wilt je liever de grootste minnaar van de wereld zijn, maar laat iedereen denken dat je de slechtste minnaar van de wereld bent? Of ben je liever de slechtste minnaar van de wereld, maar laat iedereen denken dat je de grootste minnaar van de wereld bent?”
#4. Slimmer naar bed gaan dan dat je opstond
De meeste mensen zijn niet bezig om gedurende hun leven zichzelf te ontwikkelen. Ze ploffen na hun werk op de bank en houden het bij vermakende ‘activiteiten'. Dat helpt je niet bepaald om slimmer te worden.
Hoe kun je slimmer worden?
Heel simpel.
Lees.
Veel.
Lezen is kennis vergaren van wat andere mensen al hebben bedacht.
Lees of luister ook: 097 – Leesroutines en leeservaringen: hoe lees je sneller en effectiever
Studeren
Als je denkt dat je geen tijd hebt om te studeren, luister dan naar wat Louis Shores daarover zegt:
“Ieder van ons moet elke dag 15 minuten kunnen vinden om te lezen. Het werkt beter als je regelmatig leest. De enige vereiste is de wil om te lezen.
Hiermee kun je 15 minuten vinden, ongeacht hoe druk de dag is. Dat betekent voor jou dat je een half boek per week leest, twee boeken per maand, 20 per jaar en 1.000 in een leesleven.
Het is een gemakkelijke manier om belezen te worden.” En het vergt een tijdsinspanning van slechts 15 minuten per dag.
Audioboeken zijn trouwens een hele grote uitvinding. Misschien wel een van de grootste uitvindingen sinds de boekdrukkunst. Door te luisteren naar boeken heb je je handen vrij om andere dingen te doen, zoals wandelen of strijken. Door te luisteren naar een menselijke stem leer je op een manier zoals je op school ook leerde. Het is een heel natuurlijke manier om kennis op te doen.
Plezier en vreugde in slimmer worden
Kennis opdoen geeft zoveel plezier en vreugde aan het leren. Boeken en audioboeken zijn geen
kostenpost. Ze zijn een investering – en, voor zover wij weten, de beste investering op aarde. Ze
betalen ons uit als een soort van dividenden die in geweldige verhouding staat tot de aanschafwaarde. Ze betalen ons uit, niet alleen in plezier en kennis,
maar ook in contanten, in inkomsten.
Zoals iemand ooit eens heeft geschreven: ‘Boeken breiden ons beperkte heden uit tot in het onbeperkte verleden. Ze laten ons de fouten van de mannen en vrouwen voor ons zien en delen recepten voor succesvolle mensen met ons. Er is niets beters dat boeken (en ik wil audiobooks aan toevoegen) die ons helpen dingen beter te doen.”
Elk jaar houd ik een leeslijst bij van de boeken die ik heb gelezen en die ik interessant, leerzaam en leuk vond. Dit zijn de aanbevolen boeken die ik las:
De boeken variëren in onderwerpen van investeren, ondernemerschap, welzijn, geschiedenis en biografieën tot wetenschappen en af en toe fictie.
Bekijk hier de Trendbubbles boekenkast.
Als je dan toch moet spelen, beslis dan voordat je begint over drie dingen: de regels, wat er op het spel staat en wanneer je ermee ophoudt.
– CHINEES SPREEKWOORD
#5. Met je persoonlijkheid je driften in bedwang houden
#8. Ben gretig als anderen angstig zijn en angstig als anderen gretig zijn
Een van de meest bekende uitspraken van Warren Buffett is ‘Ben gretig als anderen angstig zijn en angstig als anderen gretig zijn'. Het lijkt een eenvoudige les, maar blijkt in de praktijk een van de lastigste te zijn.
#9. Bedenk hoe je herinnerd wilt worden. Handel overeenkomstig
Biografie Warren Buffett
Wil je meer over superbelegger Warren Buffett te weten komen, dan raad ik je aan om het boek ‘The snowball' te lezen. Het is een biografie geschreven door Alice Schroeder's.
Poor Chalie's Almanack
Naar mijn mening is het boek ‘Poor Chalie's Almanack‘, een onmisbaar tussen de boeken over beleggen in je beleggingsboekenkast. Psychologie hoort net zo bij beleggen als dat Charlie Munger bevriend is met Warren Buffett. Psychologie maakt een groot onderdeel uit van beleggen.
Lees ook: Beginnen met Beleggen: Waar Moet Ik op Letten
Lees ook: De Psychologie van Geld door Morgan Housel – Uittreksel
Geef een reactie