
Geschatte leestijd: 3 minuten
Globalisering is het wereldwijde proces van groeiende samenwerking en handel tussen mensen, bedrijven en overheden. Globalisering speelt al vanaf de jaren '70. Deglobalisatie is het tegenovergestelde effect. Landen gaan minder samenwerking en handel aan. Door de coronacrisis wordt de in gang gezette deglobalisatie versterkt.
Deglobalisatie effecten
De economische effecten van de coronacrisis kunnen tijdelijk zijn, maar ook een permanent karakter hebben in het kader van deglobalisatie. Doordat in het begin van de coronacrisis producten en medicijnen niet goed verkrijgbaar waren, zijn wij in het westen achter onze oren gaan krabben. Veel producten of onderdelen werden in China vervaardigd. Dit gaf stof tot nadenken. Moeten we deze productie niet in eigen land houden?
Brexit en Trump
Brexit en het beleid van Trump ten opzichte van China zijn ook voorbeelden van deglobalisatie. Deze politieke beslissingen en houdingen zijn niet de oorzaak van deze deglobalisatie trend. Het zijn de uitingen ervan. De trend is overal ter wereld zichtbaar en krijgt extra vaart door de coronacrisis. Het is dus niet een land met een factor die wijzigt. Het speelt zich breed af, meer factoren en talloze landen.
Niet alleen winst
Globalisering lijkt alleen in het begin alleen maar winst op te leveren. Je kunt produceren in landen met lagere lonen. De prijzen zijn daardoor lager. Toch kwamen ook tegengeluiden. Transport over lange afstanden brengt kosten met zich mee en is niet duurzaam. Daarnaast kwam protectionisme om de hoek kijken. Bescherming van binnenlandse landbouw, producenten en industrieën.
There’s a revolution that needs to happen and it starts from inside each one of us. We need to wake up and fall in love with Earth. Our personal and collective happiness and survival depends on it.
-Thich Nhat Hanh
Deglobalisatie: koop lokaal
Koop lokaal werd daarom het devies. Steun je lokale boeren en producenten. De ontwikkeling van slimme manieren om te produceren door het gebruik van ‘Het Nieuwe Telen' biedt handvatten om energiezuinig te telen en tegelijk een optimale productie te halen door bijvoorbeeld gestapeld te telen. Een prima devies om productie van groenten en fruit in eigen land te houden.
We willen weten waar producten vandaan komen en hoe ze vervaardigd worden. De betrokkenheid met de economie is niet alleen meer financieel, maar ook maatschappelijk en emotioneel.
Niet terug in de tijd maar doorontwikkelen
Je kunt jezelf de vraag stellen of we met deglobalisering niet terug in de tijd gaan. De ontwikkelingen teniet doen. Dit is mijn inziens niet het geval. Het betreft juist nieuwe initiatieven, ideeën en samenwerkingen. Minder materialistisch ingesteld, maar gestoeld op moreel en verbondenheid.
Lees ook: 5 maatschappelijke trends: belangrijke bewegingen in de maatschappij
Geef een reactie