
Geschatte leestijd: 29 minuten
Een podcast beginnen hoe doe je dat?
Een podcast beginnen hoe doe je dat? Naar aanleiding van mijn eigen podcast show waar iedere week een episode van online komt, wil ik graag mijn ervaringen met je delen. Ik dacht: “ik zet mijn gedachten voor de opzet van een podcast gewoon in deze blogpost en maak er ook een podcast episode bij.” Ik hoop dat het een blogpost is geworden tjokvol adviezen waar je wat aan hebt.
Heel veel mensen hebben moeite met het lanceren van een podcast omdat ze denken dat alles in een keer goed moet zijn. Als je wat moeite hebt om zelf op video's te verschijnen is podcast ook een goede manier om te starten. Je bent zelf immers niet in beeld en de luisteraar hoort alleen je stem. Ook vind ik het echt een voordeel dat je niet met je uiterlijk bezig hoeft te zijn. Je kunt gewoon achter de microfoon plaats nemen en starten.
Het leuke is dat je leert door het te doen. Je kunt immers bijna altijd aanpassingen doen naderhand, als je toch niet tevreden bent over het concept van je podcast. Het mooie is, dat je dan in ieder geval begonnen bent met podcasten. Het moeilijkste deel van alles.
Links en verwijzingen over het starten van een podcast
- Mijn podcast op iTunes
- Hoe maak ik een podcast (technische uitleg)
- De 100ste aflevering van de Trendbubbles podcast show, terugblikken en vooruitkijken.
Klik met je rechter muisknop op deze link om deze podcast episode te downloaden op je computer.
Opstartschema om je podcast te beginnen
Bekijk de onderstaande video voor de uitleg over het starten van een podcast. Het is een korte uitleg van ongeveer 7 minuten.
Waarom een podcast beginnen?
De reden om te starten met een podcast vind je misschien moeilijk aan te geven. Toch is het een belangrijke vraag om verder te komen in het voorbereidingsproces. Je gaat waarschijnlijk waardevolle kennis of ervaring delen. Alleen, waarom wil je dat? Door je gedachten op papier te zetten zul je merken tot het hele proces makkelijker gaat.
Mijn reden om te starten met een podcast (inmiddels heb ik er meer dan 114 gemaakt) is om de lezers van het Trendbubbles® blog een aanvullende service te bieden door mijn waardevolle kennis nog beter te delen. Door het gebruik van podcast krijgt de Trendbubbles fan meer gevoel en beleving bij het merk. Door te podcasten creëer ik een mix van content waardoor Trendbubbles nog beter op de kaart wordt gezet. Ik ben nieuwsgierig naar jouw reden, laat hem achter in een reactie onderaan deze post.

Wat is een podcast?
Laten we ons eerst verdiepen in wat nu eigenlijk een podcast is?
Een podcast kun je vergelijken met een soort radiozender op het internet. De uitzendingen worden vaak episodes of afleveringen genoemd. Een podcast heeft een gastvrouw of -heer, ook wel wordt de Engelse term ‘host' daarvoor gebruikt. Die presenteert de uitzending. Soms vertelt de host een verhaal over een bepaald onderwerp, maar veelal wordt een gast uitgenodigd voor een interview. Je kunt dus podcasts zoeken die bij jou passen, die gaan over onderwerpen die jou interesseren.
De lengte van een aflevering varieert van circa 15 minuten tot 45 of langer, afhankelijk van de voorkeur van de podcaster. Als je een podcast graag blijft volgen, dan kun je jezelf er het merendeel gratis op abonneren (bijv. in iTunes). Dan krijg je vanzelf een melding als volgende aflevering op je smartphone, tablet of computer gereed staat om te downloaden en te beluisteren. Als je de podcasts download met wifi heb je onderweg geen internet meer nodig. Voor je smartphone en tablet bestaat een speciale podcast-app. Hiermee heb je alle podcast makkelijk bij elkaar staan. Het is de app met het paarse icoontje.
Doordat je luistert naar podcast en dus de stem van de host hoort, krijg je al snel binding met de host. Het heeft iets heel persoonlijks. Je hebt de mogelijkheid om podcasts over de hele wereld te volgen. Er zijn echt hele leuke waardevolle podcast te vinden, en dat gratis. Voor het gemak heb ik een lijstje gemaakt met daarin 10 podcasters uit Nederland waar ikzelf graag naar luister, mocht je interesse hebben dan kun je de blogpost die ik daarover schreef bekijken.
Wat is het doel van de postcast?
De vraag die je jezelf kunt stellen is wat is het doel van jouw podcastshow? Wat wil je ermee bereiken?
Als je dit moeilijk vindt zou je dit kunnen doen naar aanleiding van een korte brainstorm over je podcast show. Gewoon even nadenken.
Ik heb hiervoor mijn gedachten op papier gezet om het proces te structureren en voor mijzelf ideeën en doelen duidelijk te krijgen. Hieronder heb ik een en ander uitgewerkt.
Voor mijn Trendbubbles podcast show is het doel:
Zoveel mogelijk kennis te verspreiden. Juist in deze tijd is het zinvol op de hoogte te zijn van de mogelijkheden in de toekomst en de maatschappelijke veranderingen die op stapel staan. Daarnaast wil ik zoveel mogelijk mensen de mogelijkheid geven om kosteloos van mijn opgenomen meditaties gebruik te laten maken.

Zoveel mogelijk kennis te verspreiden en zoveel mogelijk mensen de mogelijkheid geven om kosteloos van mijn meditaties gebruik te laten maken.
— Desiree Castelijn, Trendbubbles Podcast
Hoe zit dat bij jou? Misschien wil je mensen zelf helpen met een bepaald onderwerp, of wil je de luisteraars entertainen.
Het kan allemaal. Het is alleen prettig om het duidelijk te hebben. Dan heb je een doel om naartoe te werken en kun je je doel gebruiken bij de uitwerking van je show.
De reden om te starten met een podcast. Waarom ben ik een podcast begonnen?
De reden om te starten met een podcast is om de lezers van het Trendbubbles blog een aanvullende service te bieden door mijn waardevolle kennis nog beter te delen. Door het gebruik van podcasts krijgt de Trendbubbles fan meer gevoel en beleving bij het merk. Door te podcasten creëer ik een mix van content waardoor Trendbubbles nog beter op de kaart wordt gezet. Voor het luisteren naar de postcast hoeft niet naar de computer of smartphone te worden gekeken. Tijdens het sporten of het maken van een wandeling, of doen van huishoudelijke taken kan de podcast worden geluisterd. Hiermee speelt Trendbubbels in op de trend om minder online te zijn. Fans kunnen luisteren naar welke episode, wanneer en waar ze willen, dat geeft een grote vrijheid.
Meditatie opnamen
Omdat ik al een heel aantal jaren mediteer, vond ik het leuk om zelf meditaties te gaan opnemen. Deze heb ik geïntegreerd in het blog en de podcast. Het gaat om het vervaardigen van content die de moeite waard is, waardevol en inspirerend.

Waar gaan de Podcast Episodes over? (tekst voor Apple Podcasts)
Wat komt er aan bod in jouw podcast episodes? De tekst je hier samenstelt kun je ook gebruiken voor je Apple Podcasts omschrijving. Natuurlijk kun je deze omschrijving ook gebruiken op je blog en nog vele andere plaatsen waar je je podcast wilt promoten. Als je dit hebt gedaan dan heb je al een groot deel van je podcastshow in beeld. Het is goed om dit concreter hebben. Voor mijzelf is het denk ik goed dat je dit concreet hebt.
Dit is wat ik schreef:
Welkom bij de Trendbubbles® Dutch Trends & Lifestyle Podcast! Ik ben Desiree Castelijn. Deze Nederlandse podcastshow is gemaakt om je positieve energie te geven en je te inspireren.
De afleveringen zijn niet alleen leerzaam. Desiree deelt ook haar inzichten en maakt je deel van haar interessante denkwereld.
De onderwerpen zijn divers, soms worden meer aflevering over hetzelfde onderwerp gemaakt, maar meestal behandelt ze in iedere aflevering een uniek onderwerp.
Onderwerpen als productiviteit, persoonlijke ontwikkeling, trends, beleggen en lifestyle komen regelmatig aan bod.
Wat is de focus van je podcast?
Waar komt de focus te liggen van de show dus met andere woorden welke onderwerpen zijn echt het belangrijkst? Moet je ook kunt doen is echt een focus gebied nemen waarover je een podcastshow maakt.
Mijn focus is als volgt geformuleerd:
De focus ligt op Nederlandse Trends & Lifestyle. De blogposts op Trendbubbles.nl worden nader toegelicht in een podcast, waardoor meer tijd gebruikt wordt om onderwerpen toe te lichten en verwijzingen naar andere trends te maken. Er is speciale aandacht voor het onderwerp trends, beleggen en bloggen. Iedere aflevering wordt gemaakt om je van kennis te voorzien, te inspireren en heeft een positieve insteek.
Inmiddels ben ik dus ook meditaties gaan opnemen. Daaronder zitten geleide meditaties en ook langere diepe ontspanningsoefeningen, voor lijf en geest.
Voor wie maak ik een podcast?
Wie zijn de luisteraars van je podcastshow? Dit is echt een heel belangrijk onderdeel om een podcast te beginnen. Maak een voorstelling van jouw luisteraar. Hoe ziet hij of zij eruit, wat zijn zijn of haar hobby's, leeftijd en gezinssituatie. Misschien heb je voor je bedrijf ook al wel een doelgroep bepaald, maar is deze doelgroep voor je podcast net even anders. Dat kan natuurlijk ook.
Zijn jouw luisteraars ondernemers en ondernemers in de dop die inspiratie willen opdoen over nieuwe bedrijven en formats of mensen die meer willen weten over een modellenleven? Het maakt niet uit, het kan allemaal zolang je van te voren hebt nagedacht over je luisteraar zal jouw publiek waarschijnlijk ook bestaan uit de mensen die jij voor ogen hebt.
Dit is hoe ik het omschreef: In ieder geval voor iedereen die ook het Trendbubbes® blog bezoekt. Daarnaast voor vrouwen tussen de 27 en 59 jaar oud. Vaak zijn het luisteraars die zelf bloggen, of een online bedrijf hebben. Veelal modebewuste vrouwen die geïnteresseerd zijn de mooie dingen van het leven met een brede interesse.
Voor mij draait het niet om de vele luisteraars, het gaat om de relatie met de luisteraar. Een relatie die waardevol is en betrouwbaar. Het gaat om de emotie die ik overbreng en de inspiratie die gaat vloeien. Die relaties zijn echt voor mij het belangrijkst.
Hoe vaak maak ik een podcast opname
Hoeveel keer week of maand wil je een podcast episode online hebben? Luisteraars houden van regelmaat, dat wil zeggen dat zij bijvoorbeeld iedere week onder het sporten naar jouw podcast kunnen luisteren.
Daarnaast is consistentie een onderdeel van podcasten. Volhouden om met regelmaat je podcast episodes online te brengen. Bijvoorbeeld: 1x per week komt een podcast online. In een opname dag worden vaak meer podcasts opgenomen. Dat zorgt dat de belasting in tijd wordt gecompartimenteerd.
Wat is de duur van iedere episode
Ca. 30 minuten per episode? Of misschien 20 minuten om mee te beginnen. Wat ik merk is dat je als je een aantal episodes hebt gemaakt je makkelijker over 30 minuten komt. Een podcast van een kwartier is vaak voorbij voor je het weet en als je je voorstelt dat de luisteraar naar de podcast luistert terwijl hij of zij sport is een kwartier best kort. Daarom ben ik begonnen met een targets van 20 minuten en zit ik nu vaak al op 40 minuten. 40 minuten is voor mijn eigen podcast show denk ik nu een goede duur. Vanzelf krijg je een ritme te pakken dat bij jou past. Denk er niet teveel over na dit komt vanzelf wel.
Wat is de naam van je podcastshow
Dit is best een moeilijk onderdeel van een podcast beginnen. De naam verzinnen van je podcastshow. Voor mij was het minder moeilijk omdat ik natuurlijk mijn Trendbubbles blog al had. Probeer zo goed mogelijk te omschrijven waar jouw show overgaat. Waar de show over gaat moet onderdeel uitmaken van jou shownaam. De naam moet staan voor waar de show over gaat. Een goede tip van mijn leraar, Cliff Ravenscraft, was om niet het woordje podcast in de titel te gebruiken. Op iTunes is immers al bekend dat het onder podcasts gaat omdat mensen uitzoeken zijn bij podcasts. Dus dat woord is overbodig.

Wat is de tagline van de podcast show
Heb je naast een titel nog een tagline voor de show nodig? Dat kan. Deze tagline kun je gebruiken op Apple podcast en Spotify. Het een een kleine regel ter verduidelijking van je podcast titel. Ik heb deze achterwege gelaten. Misschien legt een tagline net even wat beter uit wat je blog inhoud.
Keywords voor je show
De keywords van de show zouden kunnen zijn: startups, bedrijven, beleggen, ondernemen, investeren, investering, innovatie, innovatief, crowdfunding, succesvol …..(vul maar in) Deze keywords gebruik je in iTunes of SoundCloud om je show beter te ranken.
De keywords van de Trendbubbles show zijn:
- trends
- trendwatching
- Dutch
- Lifestyle
- toekomst
- Nederlands
- Nederlandse trends
- trendspotting
- street style
- bloggen
- inspiratie
- wellbeing
- modekleuren
- (Nederlands) design
- trendforecasting
- social media trends
- shopping
- typisch Nederlandse trends
- food trends
- Amsterdam
- blog tips
- boek reviews
- online marketing
- en alles wat inspiratie en vernieuwing in zich heeft.

Podcast Format opties: presenteer je alleen, met tweeën, interviews of misschien wel in een panel
Je kunt solo de podcastshow presenteren, je kunt een sitekick gebruiken of je kunt met een gast presentator werken. Als je alleen de podcastshow presenteert zul je vaak ook zelf de voorbereidingen moeten doen.
Op dit ogenblik groeit mijn eigen podcast erg hard en kan ik niet overzien hoe de groei verder gaat. De show heeft nu als meer dan 147.000 downloads. Ook kwam ik na de eerste weken interviews te doen erachter dat dit best veel werk is en dat je om kwalitatief hoogwaardige podcasts te houden er energie en tijd in moet steken.
Interviews heb ik bijvoorbeeld gedaan met succesvol coach Debbie Bernasco, advocaat Denise Kentie, Dionne Hendriks. Zonder interviews, dus door solo te presenteren, kost het me minder tijd. Daarentegen zorgen de interviews voor meer exposure op het blog. Een ander voordeel is dat door interviews je aan je netwerk bouwt. Iemand anders interview geeft een andere insteek op je blog vaak verfrissend, en het houd de afwisseling erin.
Mijn vraag aan jou is wat is jouw doel van jouw podcast show? Wat je wilt wil voorkomen is dat je stress krijgt van dingen die niet goed lopen. Met name met interviews ben je afhankelijk van anderen. Dat zorgt ervoor dat je nogal eens moet schuiven in de agenda. Solo presenteren is dus zo gek nog niet.
Heb je behoefte aan inspiratie voor onderwerpen van je show. Kijk dan eens naar deze blogpost.
Andere podcast interviews die ik heb gemaakt zijn bijvoorbeeld:
- een podcast met het onderwerp ‘Zichtbaar Jezelf Zijn' met Rimke de Groot
- Erno Hannink, is diverse keren in de podcast geweest. De aflevering over Verandering door te Kiezen voor Processen in Plaats van Doelen is de meest recente
- een aflevering over hoofdbedekking Tijdens Chemo met Joyce Boddaert vond ik echt bijzonder om te maken vanwege het kwetsbare onderwerp
- als een interview vrij lang is deel ik het vaak op in twee delen zoals het interview met Susanne van StijlvolStyling
- met Monica Bodt van Thuis met Moon over hoe Je Inspirerende Etalages Maakt
- een recenter interview met ridefluencer Kim Quaedvlieg is ook leuk als voorbeeld.
Podcast beginnen: begroting, investering en financieel plan
Op deze pagina over mijn podcast tools kun je zien wat semi professionele materiaalkosten. Overigens kun je ook een podcast opnemen met je iPhone of eigen computer. Voor ieder wat wils dus, voor elke prijs categorie is wel een oplossing te vinden.
Kosten:
- Fotografie voor je Artwork
- Podcast Apparatuur
- Wil je de podcast opnemen in een studio op een centrale locatie dan komen daar reiskosten en reistijd bij. In mijn geval neem ik is mijn studio mijn kantoor en heb ik deze kosten niet.
- Ik upload mijn episodes nu op Libsyn (met abonnement $20,- per maand), maar het kan ook gratis op SoundCloud.
Inkomsten:
- Reclames en betaalde content (ik ben op zoek naar samenwerkingen, dus als je dit leest en je bent geïnteresseerd, neem contact op)
- affiliate inkomsten
- En natuurlijk hebben je opbrengsten in de gedaante van fans, traffic en reuring!
- Heel veel plezier!
Wie doet wat in de podcastshow?
Maak je de podcastshow samen met meer mensen, denk dan na over wie wat doen.
Bijvoorbeeld:
- Het uitnodigen gasten en communicatie met gasten
- Voorbereiden show
- Knip en plakwerk podcasts en online zetten
- Content maken bij iedere bij episode
- Beeldmateriaal voor bij de podcast episode op je blog of website
- Op welk domein wordt de podcast gehost?
De Hosting
Misschien heb je al een idee waar je jouw show wilt laten verschijnen. Als je beschikt over een website of een blog de podcastshow daar een onderdeel van kunnen worden. Je kunt nog een speciale categorie aanmaken zoals je ook met je blog doet. Ook kun je je podcast alleen op SoundCloud of op iTunes laten verschijnen. In combinatie van deze kan natuurlijk ook.
Wat je in ieder geval nodig hebt is een host om je MP3 bestanden op te plaatsen. Ik upload mijn episodes nu op Libsyn met abonnement $15,- per maand waar ik 325 Mb maandelijks kan uploaden. Wat voldoende is voor 4 maandelijkse podcast aflevering van ongeveer 18 minuten. Libsyn biedt dus een plek om de audiobestanden van je podcast op te slaan en te distribueren. Er zijn ook goedkopere abonnementen te verkrijgen vanaf vijf dollar per maand.
Als je Soundcloud als host gebruikt dan is dat is deels gratis. Je hebt dan alleen het nadeel dat je niet zelf de beschikking hebt over de bestanden die je upload. Het werkt als een soort YouTube. Je zet alles op het web. Ik heb ervoor gekozen om mijn bestanden zelf te beheren, vandaar de keuze voor Libsyn.
In een andere podcast episode ben ik verder ingegaan op alle technische aspecten van het opzetten van een podcast.
In deze episode geef ik je stap-voor-stap antwoord op de vraag: hoe maak ik een podcast. Wat voor apparatuur gebruik ik, met welk programma werk ik en nog veel meer. In deze episode (zie hieronder) vertel ik hoe het er in de studio aan toegaat.
Het is niet heel erg moeilijk om te doen, maar als je gewoon even weet hoe het werkt dan is het zo gepiept.
Heb je deze bijbehorende episode nog niet beluisterd?
De onderstaand podcast aflevering hoort bij deze blogpost over het beginnen met podcasten.
Het ‘artwork'

Het artwork is het ‘album logo' dat in iTunes wordt gebruikt voor je show. Hierboven tref je wat voorbeelden. Het is vierkant en moet een afmeting van 1400 x 1400 pixels hebben. Denk erom dat deze zowel als grote afbeelding en als kleine afbeelding goed zichtbaar dient te zijn. Het is de eerste indruk die je luisteraars krijgen. Wees daarvan bewust. Als je er zelf niet zo vaardig in bent, dan is Fiverr misschien een goede optie. https://www.fiverr.com/
Dit is echt mijn geheime bron voor mooie sierlijke lettertypes en logo's. Een prima bron voor je artwork.
Misschien is Creative Market ook een oplossing? Als je jezelf inschrijft staan er iedere week zijn 6 premium artikelen gratis voor je klaar om te downloaden. Zoals deze maand bijvoorbeeld het prachtige vignet overlay waarmee je letters over een afbeelding kunt plaatsen. Er zitten echt hele mooie templates tussen, zoals deze hieronder.
Hoeveel abonnees mag ik verwachten
Dat hangt er een beetje vanaf. Ga ervan uit dat het aantal luisteraars minder is dan je denkt. Het gaat om het plezier dat je uitstraalt niet over het aantal luisteraars. Het aantal abonnees dat je hebt zal wel erg trouw en bijna iedere keer dat je een podcastshow episode online zet luisteren. Het gedrag van een podcast luisteraar is dus heel anders dan een bezoeker van je website.
Stel je ook eens voor hoeveel mensen in een zaal voor je staan als je aan het aantal mensen denkt dat naar jouw podcast show gaat luisteren. Is dat niet enorm? Bij mij gaf het idee eraan begin normaal proost onder show te gaan starten.
Mijn gedachten over podcasten
Als je deze hele blogpost doorgelezen hebt dan ben je waarschijnlijk geïnteresseerd en overweeg je een zelf een podcast te beginnen. Wat ik je kan vertellen is dat ik het zelf enorm, maar dan ook enorm, leuk vind om te doen. Het enige wat je hoeft te ondernemen is tot actie overgaan. Bij mij waren de antwoorden die ik gaf op bovenstaande vragen het moeilijkste van het starten van de podcastshow. Wat ik heb gedaan is een A4'tje genomen en ik ben gaan zitten om de antwoorden op te schrijven. Daarna heb ik de antwoorden een nachtje laten liggen en heb ik de dag daarop het definitieve plan geschreven.
Het was niet veel werk omdat de vragen heel concreet zijn sommige vragen heb je misschien nu al een antwoord. Schrijf daarom gewoon alle vragen over en maak die start NU. Laat je me weten welke podcast show je gaat beginnen? Ik ben benieuwd. Heel veel plezier bij de voorbereidingen. Enne, wil je weten welke tools ik gebruik, kijk dan even op de post die ik erover schreef.

Content voor je show
Dan wil ik nog een extra tip geven je misschien echt over de streep te trekken een podcast te starten. Vat het niet verkeerd op, ik wil je niet pushen, maar ik ben zo enthousiast over podcasten en kan mijn enthousiasme niet beteugelen. Je vraagt je misschien af hoe je aan onderwerpen komt die je zou willen behandelen in de podcastshow. Wat ik in de eerste podcasts heb gedaan is de content gebruiken die ik al op mijn blog had staan.
Luisteraars vinden het vaak leuk om je stem te horen en leren je op een andere manier kennen. Ik heb bestaande blogposts behandeld en heb er een leidraad aangehad om de show vorm te geven. Wat ik ook erg makkelijk vond is de bestaande blogposts als spiekbriefje kunnen gebruiken met een snelle blik wist ik weer waar ik het over wilde hebben en kon ik mijn verhaal vertellen. Dan gebruik je je bestaande blogposts meer als leidraad.
Een podcast beginnen is ook een ideale manier om je blog, website, webwinkel of bedrijf te promoten. Je kunt vertellen over jouw product, jouw bedrijf en met je verhalen leren de luisteraars je beter kennen. Ze krijgen een band met je en dit zorgt ervoor dat je eigenlijk niet eens echt moeite hoeft te doen om te promoten.
Intro en Outro van je show
Misschien heb je al eens een podcast geluisterd en is het je opgevallen dat je een jingle hoort aan het begin en soms ook aan het einde van de show. Die zorgt voor herkenning en dat de luisteraar in de ‘mood' van het programma komt. Een opwarmertje zullen we maar zeggen. Het is beslist geen ‘must' maar het houd de vaart in je programma en zorgt voor wat meer professionaliteit. Als je niet weet waar je dergelijk muziek vandaan haalt dan is deze website van Music Bakery misschien een goede optie. Eenmaal aangeschaft kun je deze muziek altijd gebruiken. De prijzen zijn ongeveer vanaf $35,-.
Jingle
De intro en outro Muziek jingle van mijn podcast bestaat uit twee artiesten en een jingle:
Elly Kelner
Marielle Simons (Oliver Mewes op drums, Chris Hopkins Piano, Henning Gailing Contrabas)
Met een Storyblocks abonnement kun je zeer toffe muziek downloaden.
De jingle die ik gebruik voor de podcast is van Premium Beat en heet Connected, hij zorgt voor een huisstijl. Je herkent de jingle en weet wat er gaat komen.
Hieronder kun je luisteren naar een speciale uitleg over de gebruikte jingles, intro en outro in mijn Trendbubbles podcast show.
Wat gebruik je om te podcasten?
Mijn Podcast Tools:
Podcast tools, zijn gewoon tof.
Ik krijg veel complimentjes over de kwaliteit van de podcast audio.
Soms krijg ik de vraag, “Met welke microfoon werk je”?
Achter de schermen van de podcast show meekijken
Ik laat je graag een beetje achter de schermen meekijken bij Trendbubbles podcast.
Vergis je niet, het is geen goedkope apparatuur. Wil je met podcasten beginnen en heb je een klein budget, dan zijn er ook tal van andere mogelijkheden. Hieronder zie je wat ikzelf gebruik. Ik ben van plan nog eens een blogpost te maken met welke apparatuur je nog meer kunt gebruiken buiten deze apparatuur die ik hier beschrijf.
Er staan een aantal affiliate links (aangeduid met *) bij. Dat houdt in dat als jij een online aankoop doet, ik een klein percentage van het aankoopbedrag krijgen. Jou kost dat niets extra’s trouwens. Wanneer je dit niet wilt dan kun je gewoon zelf het artikel via het internet opzoeken.
Wat gebruik je om te podcasten?
Mijn Podcast Tips en Tools:

Sound Devices USBPre 2 Mixer* Deze kun je direct aansluiten op je computer. Hij werkt echt handig en goed. Twee kanaals Microfoon
- 48V Phantom voeding
- LED-VUMeter
- SPDIF i/o
- Int. Koptelefoon versterker
- Met USB Interface 24-bit / 192 kHz
- Voor MAC en WinXP
- ASIO
- Standalone gebruik met stroom verzorging via USB is mogelijk
Microfoonkabel*
Mannetje- vrouwtje aansluiting microfoonkabel voor tussen je mixer en microfoon.
Heil Sound PR40*
Dynamische microfoon met uitstekende eigenschappen voor podcast. Het lijkt alsof je naar radio luistert vind ik zelf. Ik ben helemaal weg van deze microfoon. Omgevingsgeluid wordt tot het minimum beperkt. Wel raad ik je aan, echt aan de bovenkant in de microfoon te praten. Praat je tegen de zijkant dan vangt de microfoon minder op. Houd je mond dichtbij de microfoon dat scheelt echt heel veel in de kwaliteit en zorg voor een heuse radiostem.
Windscreen voor op de Heil PR40*
Plopkap zorgt dat je opnames en uitversterkingen vrij van wind- en ademgeluiden kunnen zijn.
Shock Mount PR40*
Een Shock Mount zorgt ervoor dat je microfoon geen trillingen krijgt, waardoor je geluid prima blijft. Ik gebruik zelf de Shock Mount in een zwarte kleur, maar deze is ook wel mooi in combinatie met bijvoorbeeld een iMac.
Schaararm HEIL PL2T
Met deze arm kun je je microfoon goed bij je mond houden. Met de schroefklem kun je hem eenvoudig aan je tafel bevestigen.
Inplannen van je opnamen
Wat voor mij prettig werkt is de onderwerpen van de shows van te voren te plannen. Dit creëert het ritme en zorgt dat je gemotiveerd blijft. Als je eens een keer minder inspiratie hebt dan haal je een onderwerp naar voren. Als zich ineens een onderwerp aandient dat je eerder wilt publiceren dan kun je het ertussen plaatsen. Voor de planning gebruik ik de content kalender van mijn blog ‘WordPress Editorial Calender widget‘. Je kunt dan ook in een oogopslag zien of je podcast bij je eventuele blogposts past.
Soms is het ook makkelijk om meer podcast tegelijk op te nemen. Als je toch eenmaal bezig bent zit je lekker in de flow en loopt alles makkelijker. Soms maak ik gebruik van podcast die ik in delen uitbreng. Hierdoor ontstaat bij de luisteraar nieuwsgierigheid naar de volgende episode en vaak luisteren mensen dan ook alle delen achter elkaar. Hierdoor krijgen ze meer keren het intro te horen en krijgen sneller een band met je podcast.
Hoe zet ik mijn podcast op iTunes
Ben je klaar met je eerste episode dan kun je hier je podcast op iTunes zetten. Om dit te doen moet je wel iTunes op je computer hebben geïnstalleerd.
Promotie van mijn podcast
Een van mijn tips om je podcast te promoten is te gast te zijn in een andere podcast show.
Is er op jouw vakgebied is nog geen podcast? Dan is dit je kans het is dé mogelijkheid om jezelf te profileren. In podcast is ook een prima middel om je personal brand te boosten. De show draait immers om jou zelf en luisteraars maken heel intiem contact met je, omdat het geluid dat jij produceert rechtstreeks in hun oren verdwijnt.
Bedankt voor het luisteren en lezen
Vond je het leuk om naar deze episode te luisteren, laat het anderen weten en deel je enthousiasme met behulp van de social media knoppen onderaan dit bericht.
Als je het leuk vindt kun je ook een review achterlaten voor de Trendbubbles Dutch Trends & Lifestyle Podcast op iTunes. Ratings en reviews zijn zeer welkom. Super fijn als je dat wilt doen. Ik lees alle commentaren, dus ook die van jou!
Heb je nog geen abonnement op de podcast, dan kun je dat op iTunes doen, je krijgt dan automatisch updates als een nieuwe show online staat. Helemaal gratis.
Tot de volgende uitzending! Het is heel leuk dat steeds meer mensen gaan luisteren en deelnemen aan deze community.
Luister naar de show:
Beluister de meest recente Trendbubbles afleveringen:
Ervaringen na 1 jaar podcasten
Na iets meer dan 1 jaar dat mijn eerste podcast online ging maakte ik een podcast over wat ik had geleerd. Wat is me opgevallen en wat ga ik anders doen het komende jaar. Een podcast beginnen is een spannend moment.
Inmiddels zijn er al weer wat jaar voorbij. Met nog evenveel enthousiasme als in het begin ben ik nog steeds aan het podcasten. In de tussentijd heb ik wel een periode gehad waarin de luisteraars niet van me hoorde. Toch heb ik de draad weer opgepakt tot aan de dag van vandaag. Ik hoop dat jij er net zoveel plezier in krijgt als ik. Podcasten is iets prachtigs.

Wil je zelf een podcast beginnen, deel in de reacties je plan en waarom je een podcast wilt beginnen. Ik ben nieuwsgierig naar je ideeën.
Geef een reactie