
Een boek over leren studeren
In het boek Make It Stick, The Science of Successful Learning geschreven door Peter Brown staan diverse op onderzoek gebaseerde theorieën over effectief studeren.
Misschien herken je jezelf wel in mijn onstilbare honger naar kennis en wetenschap. Om de kennis nog beter in mij op te nemen ben ik met enige regelmaat op zoek naar middelen om mijn mijzelf te helpen leren leren.
Toen ik op internet op zoek was naar ideeën, kwam ik een zeer aanbevolen bron van kennis tegen.
Een boek getiteld “Make It Stick: The Science of Successful Learning.”
Na het doorbladeren van enkele virtuele pagina's, met behulp van speciale -functie op Bol.com. Ik drukte op de knop “Toevoegen aan winkelwagentje” en ik ben zo blij dat ik dat gedaan heb!
Op basis van recente ontdekkingen in de cognitieve psychologie en andere disciplines, bieden Brown en zijn crew tal van concrete strategieën om productiever te studeren. Een super fijne vaardigheid door studenten van alle leeftijden.
Het boek begint om ons duidelijk te maken wat allemaal niet werkt bij het studeren. Dingen waarvan wij vaak denken dat ze als een dolle werken.
Er is niets waar de drukbezette mens minder druk mee is dan met leven; niets is moeilijker om te leren.
– SENECA
Effectief Studeren: wat werkt niet
Onderstrepen bijvoorbeeld.
Of met highlighters in diverse kleuren aan de slag gaan. Het is sonde van de tijd en energie.
Enkele van de meest gebruikte, maar minst productieve leerstrategieën is het herlezen van bijvoorbeeld handboeken, aantekeningen, artikelen en andere bronnen. We denken dat we snel leren, maar in werkelijkheid zijn we de kennis weer heel snel kwijt.
Hoewel herlezen studieboeken is een zeer populaire studiestrategie die meer dan 80% van de studenten in sommige onderzoeken gebruikt, het is vaak 'tevergeefs werk'.
Herlezen heeft drie facetten die contraproductief zijn. Het is tijdrovend. Het resulteert niet in onthouden voor lange termijn. En het gaat vaak om een soort onbewust zelfbedrog, omdat de groeiende bekendheid met de tekst de beheersing van de inhoud begint te voelen.
Het kennen van de tekst is niet hetzelfde als het kennen en snappen van de ideeën erachter.
Herlezen geeft de illusie van beheersing van de achterliggende ideeën. Het feit dat je de zinnen in een tekst kunt herhalen is geen indicatie dat je ze ook kunt beschrijven of toepassen. Er ontstaan ook geen verbindingen tussen nieuwe kennis en al bestaande kennis in je brein.
Veel mensen denken dat ze door onderstrepen en markeren sneller leren. Uit onderzoeken blijkt dat dit niet het geval is. Het is een valse aanname.
Misschien kun je jezelf het nog wel herinneren dat je voor een schriftelijk onderzoek de avond ervoor dik aan het stampen was en dat je een week erna bijna niets meer wist van het geëxamineerde onderwerp. Frustrerend en teleurstellend.
Lees ook:
- 104 – Denken, Lezen en Surfen
- 097 – Leesroutines en leeservaringen: hoe lees je sneller en effectiever
Wat je het best kunt doen:
Oefen het ophalen van nieuw geleerd materiaal uit het geheugen (bijvoorbeeld zelfquizzen)
Versterkt het geheugen (letterlijk via het versterken van neurale paden), je komt erachter wat je wel en niet weet, wat nog voor kennis ontbreekt en wat je bent vergeten.
Voordat je aan het onderwerp begint kun je om te kijken wat je er allemaal al over weet eens in een mindamp zetten wat je huidige kennis is.
Leren met Tussenpozen
Tijd laten bestaan tussen het ophalen van oefensessies. Zorgt dat je wat je hebt geleerd onthouden blijft, versterkt het ophalen van kennis uit je geheugen en is essentieel voor het vasthouden aan de kennis die je wilt opdoen, maar voelt moeilijker aan dan herlezen bijvoorbeeld. Het voelt ongemakkelijk en lastig.
Er zit een tegenstelling in het leren, hoe moeilijker het is om te herinneren wat je hebt geleerd, hoe beter je het in de toekomst onthoudt.
Je hebt het gevoel dat het niet snel genoeg werkt, maar dat is niet het geval.
Leercurve
Een leercurve is een curve die laat zien hoe goed je een bepaald onderwerp kent, ten opzichte van de hoeveelheid studietijd die je erin stopt.
Wat we leren is blijft niet snel hangen in ons geheugen.
Een paar uur na het volgen van een traditionele training herinneren we ons nog maar 50% van de inhoud ervan.
En hoe meer tijd er voorbijgaat, hoe minder van deze kennis overblijft in ons geheugen.
Dit werd in 1885 door Hermann Ebbinghaus aangetoond aan de hand van verschillende experimenten die leidden tot een beter begrip van de manier waarop we informatie leren en bewaren.
We moeten dus proberen om winst te behalen door herhaling op het juiste moment.
Net als we iets dreigen te gaan vergeten moeten we de stof gaan herhalen zodat hij nog beter in ons geheugen geprent wordt. Zodra de kennis gaat wegzakken geven we hem weer een oppepper.
De tijd die we ertussen moeten laten wordt steeds groter. Dus eerst zou dat 10 minuten kunnen zijn, daarna bijvoorbeeld 1 dag, 1 week en 1 maand.
Probeer verschillende soorten kennis te mixen
Dit verbetert herkenning en het terughalen van de kennis uit je geheugen.; In een echte wereld waarin je dit soort probleem moet onderscheiden dat je probeert op te lossen moet je dit ook random kunnen ophalen uit je geheugen
Het bloksgewijs leren (1 onderwerp per keer) kan productiever aanvoelen, maar onderzoek toont aan dat dit gevoel op de lange termijn niet correct is.
Samenwerking
Het vinden van extra betekenislagen in nieuw materiaal, zoals het materiaal relateren aan wat je al weet, het in anderen in je eigen woorden uitleggen of uitleggen hoe het relateert je leven buiten de klas (dat wil zeggen uitbreiden naar een grotere context).
Een goed voorbeeld vind ik om in je hoofd te doen alsof je de stof die je leert uit te willen leggen aan een 5-jarige. Het maakt dat je de stof moet beheersen en om moet kunnen zetten in je eigen woorden en dan ook nog eens eenvoudig te begrijpen.
Door gebruik van deze technieken vergroot je de sterkte van het nieuw aangeleerde materiaal en het aantal verbindingen tussen het nieuw aangeleerde materiaal en voorkennis, zodat je het later kunt onthouden.
Generatie
Probeer een vraag te beantwoorden of op te lossen van een probleem voordat je het antwoord of de oplossing hebt gezien (bijvoorbeeld ervaringsleren). Ga met je brein aan de slag om zelf tot oplossingen te komen.
Het maakt je geest meer ontvankelijk om nieuwe dingen te leren.
Reflectie
Een andere suggestie is om een aantal minuten te nemen nadat je iets hebt geleerd om voor jezelf vragen te stellen of uit je hoofd op te schrijven wat je van het onderwerp hebt geleerd. Dus als je een bladzijde hebt gelezen uit bijvoorbeeld een studieboek dan kun je in een aantal regels opschrijven wat je hebt geleerd. Als je nog iets gemist hebt dan kun je dat opzoeken en het erbij zetten. Je bent dan effectief aan het studeren.
Oefenen en uitwerken en hierdoor effectiever studeren
Betreft verschillende cognitieve activiteiten die leiden tot sterker leren, bijvoorbeeld ophalen uit het geheugen, het verbinden van nieuwe ervaringen, en visualiseren en mentaal oefenen wat je de volgende keer anders zou kunnen doen (dat wil zeggen aanpassingen maken).
Effectief studeren met Anki Flashcards
Je kunt je voorstellen dat je een heel aantal kaarten hebt met een voor- en achterkant. Om quotes te leren kun je bijvoorbeeld gebruik maken van het eerste deel van de zin van de quote of als de quote uit meerdere zinnen bestaat dan zeg je van de eerste anderhalve regel van de quote. Die zet je op de voorkant, draait de kaart om dan zie je de achterkant en dan zie je het antwoord.
Je kunt ook het programma van Anki Flashcard gebruiken. Daarmee maak je flashcard voor gebruik op je computer of je telefoon.
Luister ook naar de podcast ‘Schaamteloos Klonen met Anki‘, waarin ik nog dieper op het gebruik van Anki inga. Toen ik bezig was met dat fenomeen van geheugenpaleizen, werd een manier genoemd om geheugenpaleizen te gebruiken en dat was Anki. Dus ik dacht hé. Dit programma heb ik al eerder voorbij zien komen. Het zal dus toch wel iets zijn iets zijn wat werkt. Ik ben erin gedoken en ben Anki volop gaan gebruiken.
Kalibratie
Het gebruik van een quiz of test werkt ook heel goed om jezelf te testen op wat je al weet en om te weten te komen wat je nog niet weet en waar je nog meer over wilt leren. Het is een manier om effectief te studeren eigenlijk zonder dat je het zelf door hebt.
Ontwikkelt goede metacognitieve vaardigheden
Metacognitie zijn de kennis en vaardigheden om het eigen denken, handelen en leren te organiseren, te sturen en te controleren.
Je bent daardoor in staat om te bepalen of je gevoel van wat je weet en kunt doen, juist is of niet.
Peter legt uit dat je eerst moet proberen je oordeel over wat je wel en niet weet te kalibreren door jezelf in een aantal situaties te plaatsen waarin je de kennis en of vaardigheid moet toepassen.
Hij legt uit dat op het gebied van leiderschap, overtuiging, verkoop, etc. een van de beste manieren om uw effectiviteit te beoordelen, is door feedback van anderen.
Zoals Charlie Munger het zegt:
“Knowing what you don't know is more useful than being brilliant”.
Charlie Munger
Leesgewoonten voor effectief studeren
Leesroutines en leeservaringen: hoe lees je sneller en effectiever? Door met een pen de regels te volgen die je leest. Zo houd je je ogen op de regels en hoeven je ogen niet te zoeken bij welke regel ze zijn gebleven. De pen zorgt voor extra focus.
Luister naar de podcast hieronder of ga naar de blogpost die ik maakte over leesroutines, die je kunnen helpen effectief en snel te studeren.
Onderwerpen die aan bod komen zijn. Per jaar houd ik een lijst bij van welke boeken ik lees. Gedurende het jaar zie ik wat ik gelezen heb. Ook houd ik een lijst bij van de boeken die ik nog zou willen lezen. Per boek beslis ik of ik het als fysiek boek wil lezen, op mijn e-reader wil lezen of dat ik kies om het als luisterboek te verorberen.
Ik houd een lijst (boekenkast) bij met leestips. Vaak bestel ik het boek al meteen als mij duidelijk is dat ik het wil gaan lezen. Het kan maar alvast in huis zijn.
Show notes: links en verwijzingen in deze podcast episode over effectief en snel studeren
- Een blogpost over Schaamteloos Klonen met Anki. Wat is klonen. Wat kun je ermee. Hoe kloon ikzelf. En ik wil het met je hebben over Anki. Wat het is. Wat kun je ermee.
- De vorige podcast met Kim Quaedvlieg
- Anki card deck (Geen sponsoring, gewoon een handige verwijzing)
- Het boek Make It Stick, The Science of Successful Learning geschreven door Peter Brown
Met al meer dan 147.000 downloads, geeft de Trendbubbles podcast show je positieve energie & inspiratie!


Geef een reactie