
Een gratis lunch bestaat niet
Een ‘Een gratis lunch bestaat niet' bestaat niet. Het van oorsprong Amerikaanse gezegde 'there's no such thing as a free lunch' werd gebruikt in het boek The Moon Is a Harsh Mistress (‘De maan in opstand') uit 1966 van schrijver Robert Heinlein.
Na 1975 nam het gebruik van het gezegde toe in de beleggingswereld. Dat kwam door econoom en Nobelprijswinnaar Professor Milton Friedman die een boek met een gelijknamige titel schreef. Vanaf toen kwam het gezegde ook voor in economische leerboeken.
Iets anders opgeven
De econoom Greg Mankiw omschreef het idee erachter als volgt:
“Om iets te verkrijgen dat we leuk vinden moeten we meestal iets anders opgeven dat we leuk vinden. Een besluit nemen betekent het ene doel kiezen ten koste van het andere doel”.
Het gezegde suggereert dat dingen die schijnbaar gratis lijken altijd verborgen of impliciete kosten voor iemand zullen hebben, zelfs als het niet de persoon is die de uitkering ontvangt.
Het gezegde verwijst naar Amerikaanse bars, die een gratis lunchmaaltijd aanboden. Als lokkertje om klanten in hun zaak te krijgen en de inkomsten uit te verkopen drank te vergroten.
De eigenaar van de bar vertrouwde erop dat de meeste klanten meer dan één drankje zouden nemen. Dat daardoor het etablissement klanten op zou opbouwen voor andere momenten van de dag.
In het kader van beleggen kun je het gezegde als volgt uitleggen. Bij iedere beslissing die je neemt met een doel voor ogen heeft tot gevolg dat je door deze keuze een ander pad dat mogelijk was afsnijd. Dat andere doel bereiken is dan niet meer mogelijk. Je geeft dus altijd iets anders op.
Podcast
Wist je dat ik ook een podcast maak die vaak het onderwerp beleggen heeft?
Ga aan de slag met enkele van onze meest populaire afleveringen:
- Podcast over Beleggen voor Beginners
- Podcast Mediteren en Beleggen, Mijn Ervaringen
- Podcast De Interne en Externe Scorekaart van Warren Buffett
- Warren Buffett: 10 Lessen van de Superbelegger

Geef een reactie