De transitie van onze wereld na Corona krijgt als ingrediënt: emotie. Een weg naar een nieuwe tijd gebaand door protesten, opstanden en demonstraties. Een beeldenstorm nieuwe stijl. Een emotionele revolutie. Hopelijk kun je zien dat er verandering naar iets veelbelovend gaande is.
De Emotionele Revolutie
De huidige protesten gaan onder andere over zwarte Piet, het slavernijverleden, maar ook protesten om een beter klimaatbeleid te bewerkstelligen.
Deel daarvan uit maakten de boerenprotesten. De boeren vroegen aandacht voor hun positie in de maatschappij, de “continu wijzigende regelgeving en het algemeen gebrek aan begrip en respect voor het boerenwerk”. Protesten tegen een steeds groter wordende ongelijkheid.
Boosheid
Waar komt die boosheid toch vandaan?
Het verspreiden van leugens is typisch iets wat bij pandemieën hoort. Ook het ontkennen dat het virus er is. Er zijn nu eenmaal offers nodig om het virus te verslaan.
Communicatie is cruciaal. Gepaard gaand met leiderschap en coördinatie. Het volk moet vertrouwen houden in hun leiders.
Mensen moeten samenwerken en we moeten accepteren dat we in deze situatie zijn beland. We moeten er mee leven.
Voor corona was er al boosheid. Is het te lang geen oorlog geweest?
Vaak ontstaat boosheid ook uit angst en onzekerheid. Onzekerheid over de toekomst van onze wereld. Angst voor nieuwe tijden. Ons klimaat en sinds kort dus ook Corona.
Vroeger waren steden en haar gebouwen hip en happening, metro's een snelle manier van transport. Nu geeft dat risico. Gaat de populatie in de steden krimpen en krijgen krimpregio's te maken met groei?
We kunnen aan zoveel dingen merken dat door de onzekerheid van Corona boosheid ontstaat. Zolang er geen vaccin of medicijn is hebben we niets in te brengen tegen het virus.
Daden leiden misschien niet altijd tot geluk, maar er bestaat geen geluk zonder daden.
– BENJAMIN DISRAELI, voormalig premier Groot-Brittannië
Lees ook: Volgt deglobalisatie na een lange periode van globalisering?
Verbondenheid
En omdat we het individualisme toch al zat waren is het niet zo gek om nu Corona te gebruiken om meer samenwerking en verbondenheid te krijgen. Emotie speelt daarin een grote rol.
Deze nieuwe tijd gaat ingeluid worden door onrust. Veranderingen brengen nu eenmaal vaak tumult met zich mee. De relatie tussen burger en overheid zal nieuwe invulling moeten krijgen.
Veel taken van de overheid kunnen ook op afstand of via het web worden afgehandeld. Terwijl we zien dat voor een goede regulatie van Corona voor de overheid een prachtige taak is weggelegd.
“History never repeats itself. Man always does.”
– Voltaire

Emotionele omwenteling met nobel doel
En over verandering gesproken. Amerika is opgestaan om te stemmen. Massaal is van het stemrecht gebruik gemaakt. Het volk is in actie gekomen voor verandering. Moedig en standvastig. Met een nobel doel voor ogen.
Vanaf nu kunnen we het ook echt anders gaan doen. Het besef van een nieuwe tijd is maatschappelijk aanwezig. Terug in de tijd kunnen we niet meer. Verandering is gaande en het enige wat we kunnen doen is op die grote tsunami golf die ons bijna overspoelt gaan meesurfen.
Intuïtie en emotie
Door corona hebben we meer tijd om na te denken, meer tijd om creatief te zijn, te mediteren, te wandelen en om te kunnen lezen. Dat is een aanzet om onze emotie balans te geven. Meer intuïtie ontstaat. Waardoor daar bovenop weer meer rust ontstaat. Je kunt daardoor beter met je emoties omgaan. Je emoties beter benoemen en beheersen.
De bekende Belgische psychotherapeut is niet voor niets erg populair vandaag de dag. Zij benoemd de thema's waar wij mee worstelen en duidt de emotie die wij voelen. Zo heeft zij haar eigen kijk op hard werken. “Het beste wat je vandaag kunt zeggen, is ‘Ik heb het druk. Ik heb het druk en ik loop achter.' God verhoede dat je het niet druk hebt. . . Die apparaten zijn gemaakt om deze razernij te voeden ”, zegt Perel. “Ik kijk naar orthodoxe moslims, joden, mensen die drie tot vijf keer per dag bidden, die hun telefoon 24 uur lang moeten sluiten. Hun bedrijven gaan niet ten onder, hun leven is niet anders, maar ze hebben een manier om te stoppen. En iedereen die het niet zo doet, probeert te mediteren.”
Geef een reactie