
Geschatte leestijd: 9 minuten
De amateur laat ons de liefde en het belang zien van zijn passie om dingen te doen die hij graag doet.
Het woord amateur afgeleid van het Latijnse woord ‘amare'. Wat ‘liefhebben' betekent.
Een amateur is iemand voor wie zijn betreffende bezigheid een belangrijk onderdeel is van zijn leven, maar die er niet van leeft. Het is niet zijn beroep. Hij doet het uit liefhebberij en bevlogenheid.
Een amateur weet veelal niet helemaal hoe hij iets moet doen, maar hij doet het gewoon. Hij houdt ervan om het te doen. Hij is iemand die met zijn hart en ziel zonder grote financiële middelen zijn bezigheid uitoefent. Een niet beroeps vakman.
Als je de bezigheid wel uitoefent om geld mee te verdienen dan ben je een professional. Je doet het als je beroep.
In haar Trendtalks heeft Li Edelkoort het over ‘The Age of the Amateur’. Een van haar Trendlezingen bracht mij ertoe om dit onderwerp nader te onderzoeken. Voor dit artikel heb ik diverse soorten amateurs bestudeerd. Door deze studie wordt duidelijk wat de invloed is van de amateur op ons toekomstige (samen)leven. Dit artikel zal gedurende de bestudering regelmatig worden aangevuld en bijgewerkt.
Het gevoel dat het woord ‘amateur' oproept
Al snel stuit ik op het gevoel dat het woord amateur in me oproept. Moet ik de amateur zien als iemand die niet zo serieus met de liefhebberij bezig is? Als hobby, in het weekend of tijdens zijn vakantie. Iemand die van minder belang is dan een professional? Minder serieus of gewichtig?
In het boek ‘de Amateur, het plezier van doen wat je graag doet' geschreven door Andy Merrifield vergelijkt hij het verschil tussen professional en amateur als het carrièrepad en de levensreis. Geen veilig route maar meer avontuur en zelfexpressie. Hij heeft het erover dat veel mensen in de huidige tijd de wens hebben ‘meer te leven'. Verlangen naar een voller en completer leven. Zich meer betrokken willen voelen bij wat ze doen. Bevlogenheid willen ervaren. Niet in een hokje willen passen.
De onderstaande video is van de Chinese countrylife videoblogger Liziqi, ze timmert in de video een ‘wijn-dineer-tafel' in elkaar. Ze laat zien hoe ze met bestaande materialen van rondom haar huis de tafel in elkaar zet. De passie en spat ervan af. Ze is op haar eigen manier deskundig, het is amusant, en straalt iets onbelangrijks uit.
Dokter en patiënt vormen een team
Laten we teruggaan naar de jaren '90. Toen de patiënt bij de dokter mondiger werd. De oorzaak was het internet. Door middel van de kennis die de patiënt kon opdoen op het internet werden de doktersbezoeken anders. De doktoren kwamen erachter dat patiënten soms bijna net zoveel wisten van hun ziekte als zijzelf. Ze kregen de bijnaam #knowitalls. Ze kwamen op consult voor bevestiging van hun vermoedens. Voor de doktoren was dat een vreemde gewaarwording. Zij hadden immers jaren gestudeerd om kennis te vergaren.
Het internet zorgt ervoor dat kennis snel en handig te vergaren is. De dokter en patiënt vormen op deze manier een team.

De Vogelteldag
Soms worden amateurs uit de samenleving bewust betrokken in (wetenschappelijke)projecten. Niet als proefpersoon of respondent maar als ‘amateur mede-wetenschapper'. De Nationale Tuinvogeltelling wordt sinds 2001 georganiseerd door Vogelbescherming Nederland en Sovon Vogelonderzoek Nederland. Op één dag in het jaar worden door de mensen die meedoen de waarnemingen van vogels in hun tuin geteld.
Door de technologische vooruitgang is het heel eenvoudig om veel mensen data te kunnen laten aanleveren en deze centraal te verwerken.
Afgelopen januari nog deden 198.179 mensen mee aan de Nationale Tuinvogeltelling. Vorige jaar waren er twee keer zoveel tellers als een jaar eerder, toen er ook al sprake was van een record.
Waarom is het handig amateurs te betrekken in professioneel onderzoek?
- Ze maken grote projecten mogelijk
- Het resultaat kan beter en relevanter onderzoek opleveren
- Ze maken het mogelijk om veel data te verzamelen
- Leersprocessen worden versneld
- De onderzoeken bieden betekenisvolle betrokkenheid
Volgens het onderzoek van het Rathenau Instituut (2021) Samen verder met open science – Op weg naar betekenisvolle publieke betrokkenheid bij onderzoek (auteurs: Scholvinck, A.M., W. Scholten, P. Diederen), komt in Nederland het betrekken van amateurs of burgers bij onderzoek nog maar mondjesmaat van de grond.
De publicatie stelt: “Deelhebben aan wetenschappelijke vooruitgang en profiteren van de resultaten daarvan, is een mensenrecht. Dat staat in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Wanneer onderzoekers de maatschappij bij hun onderzoek betrekken, dragen ze bij aan het invullen van dit recht.”
Waarneming.nl
Een ander voorbeeld is Waarneming.nl. Dit is het grootste natuurplatform van Nederland en onderdeel van Stichting Observation International. Vrijwilligers verrichten wereldwijd een massa aan natuurwaarnemingen. Deze informatie wordt gedeeld en verzameld en gedeeld en vormt daarmee een krachtig instrument voor natuurbehoud, onderzoek, beleid, educatie en beleving.
“Niets zal meer zijn als het ooit was”
Emily Adams Bode
In W-magazine staat een artikel over het merk Bode. In 2016 opgericht door de ontwerper Emily Adams Bode. Ze geeft vintage, antieke en ‘deadstock' stoffen een tweede leven.De uitstraling heeft iets amateuristisch. Ze doet het werkwoord ‘amateuren' eer aan.
De pro-am, (professional-amateur) is iemand die tussen de professional en amateur in zit. Iemand voor wie bijvoorbeeld sport een belangrijk onderdeel vormt in zijn leven maar er niet van leeft. Een persoon de bloed fanatiek is alleen geen inkomen heeft uit zijn sport. Bedrijven springen in op deze categorie consumenten.
Het zuivelbedrijf Danone speelt daar bijvoorbeeld op in. HiPRO is een nieuw merk binnen de lang houdbare zuivelcategorie dat door Danone in augustus 2020 is gelanceerd. Dankzij hun hoog eiwitgehalte in de producten van HiPRO helpen ze je spiermassa op peil te houden en te doen groeien. Ze zijn te consumeren in het kader van een gevarieerde en evenwichtige voeding en een gezonde levensstijl.
Amateurs in de reisbranche
De amateur is ook in de reisbranche van de partij. Als je kijkt naar Airbnb dan spelen amateurs in het oorspronkelijke concept de hoofdrol. Privé vakantiewoningen, huisjes, strandhuizen, unieke woningen en ervaringen over de hele wereld worden veelal mogelijk gemaakt door amateurs hosts op Airbnb.
Ook Uber maakt gebruik van de amateur. Uber is een onderneming die bemiddelt tussen reizigers en aanbieders van personenvervoer in verschillende landen. Het bedrijf verbindt via zijn mobiele app klanten in 71 landen met officiële taxichauffeurs, maar ook met privé(amateur)chauffeurs.

Voetbal amateurs
Als we een blik werpen op de website van de KNVB. Dan ontdekken we dat iedere Nederlander gemiddeld 1,6 km woont van een voetbalvereniging. De site stelt: ‘Ons amateurvoetbal is een in de wereld uniek sportief en sociaal netwerk voor 1,2 miljoen voetballers en 400.000 vrijwilligers.
Het levert bovendien in de breedste zin een enorme maatschappelijke bijdrage aan de gezondheid en ontwikkeling en vorming van de Nederlandse samenleving. Volgens het SROI-model van de UEFA bedraagt de waarde voor de samenleving in totaal 5,23 miljard euro. ‘
Heel Holland bakt
Een uiteenlopend oeuvre aan amateurbakkers hebben we kunnen zien vlammen in het tv-programma Heel Holland Bakt. Van grafisch vormgever tot thuiskapster. Het is een ode aan de amateur. Bij deelnemer Maroeska Metz in 2018 ontstaan een discussie over haar amateurschap. Op Twitter valt te lezen: “Als je cateraar bent en een eigen kookboek hebt, hoe ben je dan precies amateurbakker?” Zelfs omroep Max voelde zich genoodzaakt een uitspraak te doen over de twijfel. “Naast haar werk als ontwerper, heeft zij net als de andere kandidaten een liefde voor bakken en koken.” Het amateurschap echt iets om trots op te zijn, en waarover een relletje kan ontstaan, blijkt wel.
Zelf zegt Maroeska in 2021 in Linda over het voorval dat jaren geleden plaatsvond, maar blijkbaar nog steeds actueel is: “Ik ben echt een amateur, ik werk als designer en ben nota bene afgestudeerd als beeldhouwer. Ik heb helemaal geen bakopleiding of iets.”
Amateurs en toekomstig (samen)leven
Amateurs dragen bij aan de samenleving waarin zij niet de druk voelen om met hun amateurschap hun boterham te verdienen. Misschien kun je wel stellen dat ze de smeerolie van de samenleving vormen. Ze houden de boel draaiende. door hun enthousiasme, hun drijfveren, doordat ze de dingen net iets anders aanpakken. Wat tegendraadser zijn ze, en vaak ook creatiever. Ze laten zich niet beteugelen door bekrompenheid of conservatisme. Ze bezitten daarom juist net die elementen die zo welkom zijn in de samenleving van nu. Om deze meer diversiteit te geven en een boost van energie.
Luister ook: Daar word je gelukkig van (podcast)
Geef een reactie