
Geschatte leestijd: 5 minuten
We weten het allemaal. Op enig moment nemen we afscheid van het leven. Opmerkelijk is dat we daarover weinig of niet nadenken tijdens ons leven.
Begrafenis trends
Pas als het einde in zicht is, komt de vraag op:
- Hoe zou mijn uitvaart eruit moeten zien?
- Is het verstandig een uitvaartverzekering te sluiten?
- Wil ik begraven of gecremeerd worden?
- enzovoorts.
Probleem is echter, of eigenlijk maar gelukkig, dat het afscheid van ons aardse bestaan vaak onverwacht komt. En als je dan niks geregeld hebt, zadel je je nabestaanden op met deze vragen. Het blijft een lastig onderwerp dat je niet tussen de soep en de aardappels bespreekt. Waarom eigenlijk niet? Het is toch geen taboe? Op het gebied van uitvaarten zien we tegenwoordig ook duidelijke trends. Daarom leek het mij goed deze eens voor je op een rijtje te zetten.
Begraven of cremeren?
Op 1 april 1914 vond de eerste crematie in Nederland plaats. Op dit moment vinden er meer crematies plaats dan begrafenissen. Volgens het CBS is dat inmiddels opgelopen tot 62% van de uitvaarten. Opvallend is dan weer wel dat jongeren het idee hebben dat ze begraven willen worden.
Waar? In je woonplaats of geboorteplaats?
Begraven of gecremeerd worden in je geboorteplaats is een optie die steeds populairder wordt. Letterlijk terug naar je roots. Doordat de mobiliteit tijdens het leven waanzinnig is veranderd in vergelijking tot 40 jaar geleden wonen mensen tijdens hun leven over verschillende plaatsen.
- Met welke plaats heb je dan de meeste emotionele binding?
- Waar je voor het eerst bent gaan samenwonen?
- De stad waar je gestudeerd hebt?
- Waar je het langst gewoond hebt?
- En bijvoorbeeld waar je de laatste tijd van je leven hebt verkeerd?
Het zijn vaak moeilijke afwegingen. Het is dan ook voor de hand liggend om je reis van je leven af te sluiten waar deze begon, je geboorteplaats.
Begrafenis trends: Natuurgraf
Een trend die we op veel gebieden zien, is dat we op zoek zijn naar rust. Dat geldt ook voor onze laatste rustplaats. Een stille en groene omgeving is wat veel mensen aanspreekt en waarom natuurbegraven in opkomst is. Je lichaam wordt teruggegeven aan moeder aarde. Op diverse plaatsen in Nederland is dit al mogelijk. Bijvoorbeeld op landgoed Slangenburg, vlakbij de stad Doetinchem in de Achterhoek. En in Chaam in Brabant is ook een natuurbegraafplaats genaamd ‘de Hoevens‘. Het is gelegen op een landgoed. Op natuurbegraafplaatsen speelt duurzaamheid (ook een kerntrend) een belangrijke rol. Op sommige natuurbegraafplaatsen zijn zelfs maatregelen genomen om ervoor te zorgen dat de rust echt eeuwig is.
Lees ook: Compassie en Wat Je Ermee Kunt
Levende kist
Deze doodskist heeft de naam ‘De Living Cocoon’. De overledene gaat op in de natuur. Het materiaal van de kist is mycelium (ook wel zwamvlok genoemd). Dat is een netwerk van schimmeldraden. Het groeit normaliter in de wortelstructuur van bomen, planten en paddenstoelen.
Het is heel sterk materiaal.
Een normale kist ontbindt onder de grond in meer dan 10 jaar. Deze ‘levende' kist heeft daar 30 tot 45 dagen voor nodig. Een stuk sneller dus.
Ter beschikking stellen wetenschap
Voor hen die geen crematie of begrafenis willen is je lichaam ter beschikking te stellen aan de wetenschap een optie. Het is een manier om na je dood nog een maatschappelijk steentje bij te dragen. Per jaar overlijden in ons land ongeveer 140.000 mensen. De wetenschap heeft behoefte aan 650 tot 700 lichamen. Op dit moment is een opnamestop ingesteld, omdat het aanbod zo was toegenomen.

Begraven Trends & Media
Media spelen steeds vaker een rol bij een uitvaart. Condoleren via het internet en Facebook. Uitvaarten met grote maatschappelijke impact, zoals bij de vliegtuigramp van de MH17 en van bekende Nederlanders, worden steeds vaker live op TV of internet uitgezonden. Dankzij de sociale media worden we vaker en directer met het afscheid van ons leven geconfronteerd. Dat maakt het afscheid op zich zelf natuurlijk niet makkelijker, maar het taboe om er over te spreken en na te denken, wordt daardoor wel doorbroken. Het afscheid maakt zo meer onderdeel uit van ons leven.

ps. Ik maakte een meditatie met mijn voorouders. In het kader van deze blogpost wil ik je daar graag naar verwijzen.
Dank voor dit overzicht Désiree. Mooi om te lezen dat duurzaamheid een kerntrend is.
Dank je wel voor je reactie Jaap!