Beginnen met beleggen
Je wilt beginnen met beleggen. Waar moet je op letten. Hoe pak je het aan. Wat is het doel, risico's en verwachtingen. Stap-voor-stap staan hieronder de overwegingen en tips overzichtelijk weergegeven, zodat je zelf kunt kiezen hoe je wilt beginnen.
Wat is je doel?
Bedenk waarom je wilt beginnen met beleggen. Wat is je doel? Als je doel is om je vermogen te laten groeien dan kan beleggen een uitkomst bieden.
Wat wil je bereiken? Beleggen is een manier om je financiële doelen te bereiken en wellicht van daaruit ook je persoonlijke, privé doelen. Zoals het kopen van een auto of een huis. Of het opbouwen van een fijn pensioen.
Door pientere beleggingsbeslissingen te nemen, laat je je geld voor je werken zodat beleggingen groeien en je daarmee vermogen opbouwt.
Heb je een (eind)bedrag in gedachten of gaat het je om dingen die je gaandeweg kunt doen met het belegde kapitaal. Wat is je beleggingshorizon? In andere woorden: binnen hoeveel tijd wil je je einddoel bereiken? Wil je wellicht tussentijds bedragen gebruiken voor iets?
Hoeveel risico wil je lopen?
Wie belegt neemt risico. Hoeveel risico wil je lopen? Door te beleggen ga je er normaliter vanuit dat je geld meer waard wordt. Je kunt echter ook geld verliezen en dat hoeft niet bij weinig verlies te blijven.
Als je belegt dan kies je altijd voor een bepaalde mate van onzekerheid. Sommige beleggingen hebben minder risico dan andere. Wel is er altijd een bepaalde mate van onzekerheid. Er bestaat dus geen risicoloze manier om geld te beleggen.
De basisregel is dat je een groter ‘risico' loopt als je een hoger ‘rendement' kunt maken. Het ‘rendement' is het geld dat je verdient met beleggen. Dit rendement wordt meestal uitgedrukt in een percentage van het bedrag dat je in eerste instantie belegt. Het ‘risico' is de kans dat het bedrag dat je in eerste instantie belegt niet de verwachte winst oplevert.
“Jezelf kennen is het begin van alle wijsheid.”
– Aristoteles.
Welk type belegger ben je?
Bij beleggen gaat het niet alleen om kennis. Het gaat ook om jezelf kennen. Je gedrag. Wat voor een type belegger je bent. Als het om geld en investeren gaat, zijn we niet altijd zo rationeel als we denken dat we zijn.
De volgende vragen kunnen je helpen om inzicht te krijgen in je gedrag:
- Heb je wel eens spijt van beslissingen?
- Laat jij je beïnvloeden door wat anderen doen of denken?
- Ben je geneigd om je kennis en kunde te overschatten en daarmee je risico wellicht te overschatten?
- Is je blijheid van je winst groter, dan de pijn van verlies lijden?
- Laat je jezelf leiden door angst in beslissingen?
- Ben je bestand tegen de druk die beleggen je kan geven. Heb je enig idee hoe stress bestendig je bent? Kun je tegen onzekerheid? Wordt je zenuwachtig als je belegging plotseling minder waard word.
Emoties en andere irrationele gedachten beïnvloeden onze keuzes. Doe daarom zelfonderzoek, wees eerlijk naar jezelf over je gedrag en gedachten. Breng in kaart wat je zwakke(re) punten en sterke karaktertrekken zijn.
Doordat je jezelf hiervan bewust bent, ben je beter geïnformeerd over je valkuilen en kun hiermee rekening houden in je beleggingsbeslissingen. Het geeft je inzicht en maakt je een krachtigere belegger. Die hierdoor dus ook een beter beleggingsresultaat kan halen.
Starten met beleggen in datgene dat je begrijpt (#durftevragen)
Als je een beleggingsvorm of onderdelen van een belegging niet begrijpt dan weet je ook niet hoeveel risico je loopt. Blijf kritisch op wat je wordt verteld. Onwaarschijnlijk hoge rendementen moeten gelijk een rood lampje bij je laten branden.
Durf te vragen. Als je iets niet begrijpt is het helemaal niet raar om uitleg te vragen. Vragen is een ideale manier van leren. Door vragen te stellen vorm je jezelf een beeld en een mening.
Een gratis lunch bestaat niet
Een ‘Een gratis lunch bestaat niet‘ bestaat niet. Het van oorsprong Amerikaanse gezegde 'there's no such thing as a free lunch' werd gebruikt in het boek The Moon Is a Harsh Mistress (‘De maan in opstand') uit 1966 van schrijver Robert Heinlein.
Na 1975 werd het gezegde pas echt veel gebruikt in de beleggingswereld, toen econoom en Nobelprijswinnaar Professor Milton Friedman een boek met een gelijknamige titel schreef. Vanaf toen werd het gebruikt in veel economische leerboeken.
De econoom Greg Mankiw omschreef het idee erachter als volgt: “Om iets te verkrijgen dat we leuk vinden moeten we meestal iets anders opgeven dat we leuk vinden. Een besluit nemen betekent het ene doel kiezen ten koste van het andere doel”. Het gezegde suggereert dat dingen die schijnbaar gratis lijken altijd verborgen of impliciete kosten voor iemand zullen hebben, zelfs als het niet de persoon is die de uitkering ontvangt.
In het kader van beleggen kun je het gezegde als volgt uitleggen. Bij iedere beslissing die je neemt met een doel voor ogen heeft tot gevolg dat je door deze keuze een ander pad dat mogelijk was afsnijd. Dat andere doel bereiken is dan niet meer mogelijk. Je geeft dus altijd iets anders op.
(H)erken je fouten en leer daarvan
(H)erken je fouten en leer daarvan. Het is onvermijdelijk dat je fouten gaat maken als je gaat beleggen. Het maakt deel er nou eenmaal onderdeel van uit. Door je bewust te zijn van de fouten die je maakt leer je sneller.
Thomas Edison zei ooit: “Ik heb niet gefaald. Ik heb zojuist tienduizend manieren gevonden die niet werken.”
Lezen maakt je wijs
De kennis die je opdoet uit boeken of tijdschriften maakt je wijs. Met deze kennis kom je tot betere besluiten als beginnende belegger. Daarnaast kun je door deze kennis je gedrag beter begrijpen en in bedwang houden.
Lees boeken over beleggen die de moeite van het lezen waard zijn. Om je op weg te helpen schreef ik deze blogpost met een lijst van 9 interessante boeken uit mijn boekenkast die betrekking hebben op beleggen. Sommige boeken gaan echt over beleggen zelf, anderen kun je gebruiken als kennis bij het beleggen.
Investeren kan in aandelen, kunst of in stenen (onroerend goed), maar op niet-materiële basis kun je ook investeren. In deze podcast heb ik het over levenslang leren. Een diepte-investering in jezelf. Durf jij te investeren in jezelf?
Elk jaar houd ik een leeslijst bij van de boeken die ik heb gelezen en die ik interessant, leerzaam en leuk vond. Dit zijn de aanbevolen boeken die ik de afgelopen jaren las:
De boeken variëren in onderwerpen van investeren, ondernemerschap, welzijn, geschiedenis en biografieën tot wetenschappen en af en toe fictie.
Ze brengen je wellicht op weg. Geven je enthousiasme en een richting om de eerste stappen te zetten. Kennis is macht. Kennis neemt niemand je af.
Lees of luister ook:
- 087 – Op een Niet-Materiële Manier Investeren door Levenslang Leren
- 097 – Leesroutines en leeservaringen: hoe lees je sneller en effectiever
Vereniging van Effecten Bezitters (VEB)
Een andere manier van kennis opdoen is om je aan te sluiten bij een vereniging. In Nederland bestaat de onafhankelijke Vereniging van Effecten Bezitters.
Je kunt er beleggingsdeskundigen raadplegen. Ze kunnen geen persoonlijk beleggingsadvies geven, maar informeren je wel graag over relevante beleggingszaken.
Bij het lidmaatschap is het beleggingsmagazine Effect inbegrepen. Het is een magazine waarin veel uitleg wordt gegeven over beleggen in het algemeen, over specifieke aandelen en andere beleggingstips.
“Ik ben geen genie. Ik ben slim op bepaalde plekken, en ik blijf in de buurt van die plekken.”
— Tom Watson Sr., oprichter van IBM
Competentiecirkel: schoenmaker houd je bij je leest
Investeer nooit buiten je competentiecirkel. Door gebruik te maken van dit concept voorkom je het niet om fouten te maken. Je maakt er alleen wel veel minder.
Wat is je competentiecirkel? Dat zijn de gebieden die jij het beste kent en waar jij het meest van weet. Door hierbinnen te handelen voorkom je problemen, zie je wat je kunt leren van anderen en ontdek je sneller of hier mogelijkheden liggen.
Unieke competentiecirkel
Iedereen heeft een unieke competentiecirkel waardoor ze bepaalde dingen beter begrijpen en andere dingen helemaal niet. Hoe kun je deze competentiecirkel nu vertalen naar je eigen leven of werk?
Bekijk waar je echt in thuis bent. Van welke onderwerpen of werkgebieden jij veel weet.
Bedenk dat je competentiecirkel beslist niet groot hoeft te zijn. Het gaat meer om het feit dat je binnen de randen van je cirkel blijft dan hoe groot je cirkel is.
Iedereen heeft wel een gebied waar hij meer dan gemiddeld wat vanaf weet. Een onderdeel waar zijn interesse naar uit gaat. Dat kan voortkomen uit opleiding of door ervaring.
Als je cirkel klein is kan dat juist het voordeel hebben dat je meer focus hebt op een bepaalt gebied.
Geen grap: maak mediteren tot gewoonte
Mediteren kan prima samengaan met beleggen. Dat vind je misschien een wonderlijke opmerking. Ik meen het serieus.
Dat kan in de vorm van een korte meditatie zijn, of een diepe ontspanningsoefening.
Het kan helpen om beter beslissingen te nemen. Met meer rust in de geest. Bij beleggen heb je al snel te maken met je eigen vooringenomenheid. Die kun je deels beteugelen door meditatie.
Doordat je beter je rust kunt bewaren en focus kunt houden geeft dat een basishouding die heel goed van pas komt als (beginnende) belegger.
Mediteren kan renderen
Sommige grote beleggers mediteren ook om die reden. Om het hoofd leeg te houden. Om goed te kunnen nadenken en de juiste beslissingen te nemen om het juiste moment. Het brengt structuur. Zeker om te beginnen met beleggen.
Niet alle beleggers zullen daarvoor uitkomen. Er rust nog een beetje een taboe op.
Ray Dalio die aan het hoofd staat van Bridgewater Associates een van de grootste hedgefonds ter wereld, is één van de weinigen die er openlijk voor uitkomt dat hij aan meditatie doet.
Volgens hem ligt meditatie zelfs aan de basis van het succes dat hij heeft gehad.
Mediteren kan dus renderen. Zeker als je wilt beginnen met beleggen.
Toen het CFA (Chartered Financial Analyst) Institute in 2014 een onderzoek hield over mediteren onder zijn leden, waren de uitkomsten behoorlijk verrassend. Maar liefst 16% van de ruim 3000 deelnemers aan een online poll bleek aan meditatie te doen.
Inmiddels ben ik begonnen met het opnemen van meditaties. Je kunt er gratis gebruik van maken. Een voorbeeld is deze geleide diepe ontspanningsoefening.
Luister naar de podcast: Mediteren en Beleggen, Mijn Ervaringen
Lees ook: Warren Buffett: 10 Lessen van de Superbelegger
Geef een reactie