
Geschatte leestijd: 17 minuten
In deze blogpost komen 5 belangrijke bewegingen of maatschappelijke trends aan de orde waarvan ik verwacht dat ze de komende jaren zullen beïnvloeden. Onder de uitleg van de trend heb ik voorbeelden geplaatst om de trend inzichtelijk te maken. Trends maken inzichtelijk hoe de wereld verandert. Met de wetenschap van trends, kun je anticiperen op wat gaat gebeuren en ben je de massa voor.
Maatschappelijke trends:
#1. Nomaden trend
Werken kan overal, in tegenstelling tot in de maatschappij van vroeger is het niet per definitie meer verbonden aan een vaste plek. Mobiliteit in werk en privéleven zorgt voor een ander levensritme, nieuwe (vrije)tijdsbesteding en consumptie. Een trend waarvan je nog veel gaat zien de komende jaren.
Ben jij een Nomade?
Grote kans dat jouw eerste gedachte zal zijn dat je dat niet bent, maar beslis niet te snel. Ik denk namelijk dat je net als ikzelf een nomade bent. En waarom? Ontdek dat aan de hand van de trend van het nieuwe werken.
Heb jij er ook een? Tegenwoordig heeft namelijk bijna iedereen een van de volgende gadgets
- Smartphone
- Tablet
- Laptop
Deze zeer bruikbare gadgets maken het werken voor ons een stuk aangenamer en zorgen ervoor dat wij wanneer we maar willen en waar we maar willen kunnen communiceren met de buitenwereld. Ja, natuurlijk heb je in het merendeel van de gevallen dan wel een internet verbinding nodig, maar in Nederland (net als in veel andere landen) hoeft dat geen groot probleem te zijn. Het is haast overal mogelijk om via wifi te internetten en anders is er wel een locatie dicht in de buurt.
Zeg nou een heel eerlijk: betrap je jezelf ook weleens op het gebruik op een van de volgende plaatsen:
- In de tuin
- In de bieb
- Op een camping
- In een hotel
- Op het vliegveld
- In een restaurant
- In de bios
- Op je werk
- In bed
- In de trein
- In de auto
Wedden dat je nog wel meer locaties kunt opnoemen. Dit zijn slechts een aantal voorbeelden dus ga je gang en deel die locaties met mij. Ik vind het altijd leuk om te horen hoe jij werkt.
Geen kantoor meer nodig
De smartphone, laptop en tablet zorgen ervoor dat we heel flexibel zijn. Je hebt niet eens meer een eigen bureau of kantoor meer nodig om te werken. De meeste mensen kunnen overal werken en kunnen met hun werk veel flexibeler zijn dan vroeger.
Ja, en dan zul je vast wel een beroep kunnen noemen waarbij dit echt moeilijk is voor te stellen: bijvoorbeeld een timmerman of nog lastiger een agrariër. Een koeienboer moet zijn koeien op tijd melden, elke dag op de zelfde plaats. Hij kan zijn werk niet met zich meenemen in de trein! Zeker, dat is helemaal waar, maar zelfs een boer kan ervoor zorgen dat hij veel flexibeler wordt door gebruik te maken van de huidige technologieën.
Een jaar of 20 geleden kon een boer helemaal niet op vakantie, want hij moest voor zijn koeien zorgen. In onze naaste bekenden kring kennen wij iemand waarvan de kinderen tranen met tuiten huilden, omdat ze nooit lang op een feestje konden blijven. De koeien moesten immers gemolken, dus het hele gezin vertrok vroegtijdig. Deze zelfde boer kan 20 jaar verder wel langer blijven op een feestje en het hele gezin kan makkelijk een week op vakantie (of zelfs langer) indien gewenst.
Hij heeft namelijk een melkrobot en zelfs het voeren en schoonmaken van de stal is geautomatiseerd. Overal hangen camera's (in de wei en in de stal en onderweg tussen beide locaties), zodat hij telkens wanneer hij wil via internet kan controleren of alles nog ok is. Nu kan hij dus met een gerust hart een lang weekend met het gezin weg. Er staat een buurman paraat om als er iets mis is in te springen om het probleem uit de weg te helpen.
Flexibele werkplekken
Een goed voorbeeld van deze nomaden werktrend is Seats to Meet, waar je een flexibele werkplek of vergaderzaal kunt huren. Je kunt er werken wanneer jij daar behoefte aan hebt. Stel je eens voor dat je nou eindelijk dat boek, dat je al zo lang wilde schrijven, gaat afmaken. Herken je het volgende ook? Als je thuis werkt, lijkt het net alsof mensen maar binnen kunnen vallen, wanneer ze maar zin hebben. Je bent immers thuis, dus dan heb je toch wel tijd voor hen?
In zo'n geval is Seats to Meet een fantastische oplossing. Jij gaat er lekker rustig zitten met je laptop en kunt je goed concentreren. Daarnaast maak je in je pauzes contact met andere ondernemers of ZZP'ers, zodat je toch niet het gevoel hebt helemaal alleen te moeten werken.
Deze behoefte om flexibel te werken heeft ons ongemerkt als nomaden gemaakt.
Wij gebruiken onze tijd anders dan vroeger
Niet alleen zijn we meer flexibeler qua werkplek, we gebruiken ook onze tijd anders dan vroeger. De grenzen tussen vrije tijd en werktijd zijn aan het vervagen. Hoe vaak zit jij 's avonds te werken voor de televisie met je laptop of tablet op schoot?
Ons werk is ook meer en meer internationaal geworden. We moeten wel, want hoeveel kansen tot groei hebben we als we ons alleen maar focussen op ons kleine kikkerlandje? Hierdoor zijn we ook meer gaan reizen en dat is tegenwoordig helemaal niet zo duur meer.
Als we een budget luchtvaartmaatschappij kiezen, kunnen meer en meer mensen diverse citytrips per jaar maken. Als er dan een vergadering op kantoor is, dan neem je toch gewoon deel door Zoom, Skype of Google Hangout! Hoe cool is dat! Deelnemen aan een meeting terwijl je aan de andere kant van de wereld zit.

Maak daarbij wel een kanttekening: natuurlijk kun je online vergaderen, of studeren via het internet, maar we hebben toch echt dat persoonlijke contact nodig af en toe! Vergelijk het maar met planten, die hebben water nodig, net als wij sociaal contact nodig hebben.
#2. Maatschappelijke trends: De buurt als motor
De buurt gaat een steeds belangrijkere rol spelen. Mensen en gemeenschappen durven een stempel te zetten en hun stem te laten horen. De nabije omgeving (buren, vrienden) neemt taken over van instellingen. Tal van initiatieven ontspruiten, om te delen en samen te werken in buurten.
Weken lang overleden in je huis liggen, zonder dat iemand het opmerkt. Het is een horrorscenario in je buurt waar je niet aan wilt denken, maar wat in de tegenwoordige tijd niet ondenkbaar is. Toch is er hoop dat dit in de toekomst minder voor zal komen. Lees snel verder waarom.
In een samenleving die meer en meer individualistisch wordt, is een trend gaande die voor veel mensen verschil kan maken: het is de buurt als motor trend. Op verschillende vlakken worden initiatieven ontplooid om de betrokkenheid met de buurt en dus met de mensen in de omgeving te vergroten. Deze initiatieven worden vaak genomen door vrijwilligers, maar kunnen ook een commerciële inslag hebben.
Trendbubbles zette een aantal voorbeelden ter inspiratie op een rijtje. We hopen dat nog veel meer van zulke buurtinitiatieven worden gestart om de betrokkenheid bij de buurt te vergroten en om direct of indirect eenzaamheid te verminderen.
AH geboortekaartjes bord
Bij Albert Heijn aan het Valkeniersplein in Breda hangt sinds kort een ‘AH geboortekaartjes bord'. Het bord hangt naast het gebruikelijke bord voor kleine advertenties, en maakt deel uit van de ‘AH geboorteactie'. Ouders worden uitgenodigd om een geboortekaartje op te hangen van hun pasgeboren baby in ruil voor een leuke attentie.
Mensen worden aangespoord om hun kaartje op te hangen in ruil voor een attentie.
Toch leuk om te ontdekken dat iemand die je misschien uit het oog was verloren een kind heeft gekregen. Dat kan een reden zijn om weer eens contact op te nemen of een berichtje te sturen via de Social Media. Ook de koffiehoekjes met tafeltje en stoelen bij de lokale supermarkten fungeren als verbindingspunt in de buurt. Je treft regelmatig ouderen met rollator aan, die gezellig een tijdje zitten bij te kletsen.
Albert Heijn speelt hiermee handig in op de ‘Buurt als motor trend'. De buurt gaat een steeds belangrijkere rol spelen in ons dagelijks leven. Albert Heijn heeft een prima instrument om binding te krijgen met klanten en dus ook met de buurt, en tegelijk treedt zij op als informatiepunt. Albert Heijn vergroot daarmee de saamhorigheid in de buurt.
Sport jij in je buurt?
Sporten doet meer dan je gezond houden. Sporten kan ook eenzaamheid doorbreken. Door lid te worden van een sportvereniging in je eigen buurt krijg je een sociaal netwerk. Dat het bestaan van sportverenigingen belangrijk is, werd ook onderschreven door landelijke supermarkten die een bepaald bedrag doneren aan sportclubs in de buurt.
Bij elke € 25,– aan boodschappen krijgt de klant een muntje en kan dit muntje vervolgens deponeren in de verzamelbak van de deelnemende sportclubs. De totale donatiepot wordt verdeeld naar rato van verzamelde muntjes per club.
Granny’s Finest
Dit is een, in onze ogen, top initiatief om ouderen weer bij elkaar te krijgen en dat te laten doen waar ze goed in zijn: breien. Creatieve jonge ontwerpers maakten de patronen en de ouderen breien in clubs. De gebreide kledingstukken worden verkocht via diverse kanalen en de ouderen krijgen regelmatig leuke uitjes. Natuurlijk gaat het niet om de uitjes, maar om het hele sociale gebeuren eromheen.
We wachten nog op Granny’s Finest clubs in het zuiden van het land. Lees meer over Granny’s Finest in onze blogpost hierover (Granny’s Finest: kletsen en breien tegelijk). Desiree heeft net zelf een muts aangeschaft en is laaiend enthousiast over hoe mooi de samenwerking tussen oud en jong tot uitdrukking wordt gebracht door dit merk.

Oopoeh
Dit is nog zo’n goed initiatief, waarbij ouderen opgeroepen worden om te gaan fungeren als oppas voor huisdieren. De doelstelling van Oopoeh is drieledig:
*ouderen helpen aan meer gezelschap en beweging
*baasjes helpen aan een betrouwbare oppas
*huisdieren helpen aan de aandacht en verzorging die zij nodig hebben
Pop-up shop
Afgelopen week luisterde wij naar BNR radio en daar werd verslag gedaan van de komende opening van een pop-up store in Utrecht, waar webshops die aan elkaar complementair zijn, schappen kunnen huren om hun koopwaar fysiek uit te stallen. Het blijkt dat steeds meer mensen namelijk toch graag producten die verkocht worden in webshops willen zien of voelen.

Crowdfunding

Geld inzamelen om projecten in de buurt te organiseren. Hier is een website voor www.voorjebuurt.nl. Hier zie je veel voorbeelden die succesvol waren. Een succesvol voorbeeld was het Running diner in Amsterdam. Je kunt je daarbij inschrijven voor een maaltijd van 3 gerechten, die door 3 verschillende mensen gemaakt worden. Je gaat dan ook naar 3 verschillende straten in de buurt, waar je nieuwe mensen ontmoet, lekker eet en goede gesprekken hebt. Dit soort diners kennen we al in beperkte kring, zoals mensen van een kookclub, maar hier was de mogelijkheid voor volkomen vreemden om hiervoor in te schrijven.
Samen bbq'en
Nationale burendag waarbij de buurten gestimuleerd worden om een leuke dag voor hun bewoners te organiseren, zodat mensen uit een buurt elkaar weer eens spreken. Of zoals in Londen een buurt bbq met openbare eettafel is geplaatst. Met het doel om openbare ruimtes beter te benutten en mensen elkaar te laten ontmoeten. Om verjaardagen te vieren, picknicks te hebben, te lunchen met een sandwich of 's middags thee te drinken of gewoon even bij te kletsen.

#3. Brein trend
De brein trend staat in de kinderschoenen en zal zich de komende jaren verder gaan ontwikkelen. De kennis over onze hersenen wordt steeds groter. De werking ervan verrast ons maar al te vaak. De capaciteit en mogelijkheden zijn groter dan we ons bewust zijn. Met het onderbewuste kunnen wij veel meer dan nu bekend is.
We krijgen per dag enorme hoeveelheden reclame boodschappen voorgeschoteld. Per dag tussen de 500 en 6.000 reclameboodschappen via het straatbeeld, tijdschriften, tv, internet, etc. Dat is veel, heel veel. Ons brein heeft heel wat te verduren.
Ons hoofd loopt ervan over. Daarom willen we op zijn tijd rust in ons brein. Ook daar, in onze hersenpan, willen we gezond zijn, en dat kunnen we op verschillende manier bewerkstelligen. Museumbezoek of theaterbezoek is daar een manier voor. Je zou kunnen zeggen dat we aan fitness voor ons brein doen.
Het is een aanvulling of uitbreiding op de fysieke fitness in de vorm van sport die al jaren onder de aandacht staat.
Puperbrein en Alzheimer
Inmiddels weten we meer over het puberbrein. Het brein van de mens is pas rond het 25e levensjaar volgroeid. Het boek ‘Binnenstebuiten‘ is meer dan 40.000 x verkocht en maakt duidelijk hoe jongeren zich ontwikkelen tussen hun 10e en 25e jaar en geeft aan waarom ze juist dan grenzen en goede begeleiding nodig hebben.
Er is dringend behoefte aan onderzoek naar Alzheimer. Het aantal mensen dat de hersenziekte Alzheimer krijgt, stijgt explosief. Meer dan 235.000 mensen lijden aan de ongeneeslijke hersenziekte dementie.
Fitness voor het brein
We weten steeds meer over onze hersenen. Toch zijn er nog veel dingen die we niet weten. Er komt steeds meer aandacht voor dit interessante gebied van ons lichaam, op allerlei gebieden en in verschillende vormen. Er verschijnen boeken over het onderwerp, zoals bijvoorbeeld het boek ‘Wij zijn ons brein‘ van Dick Swaab.
Ook duiken verschillende soorten ‘Brain spa's' op, in de vorm van rust voor het hoofd, maar ook als video game in de vorm van een hersentrainer. De reiswereld speelt de trend. Hotels bieden hun gasten rust op allerlei manieren ‘voor de geest' aan tijdens hun verblijf.
Bij het bekende programma TEDx gebruikt onze hersenpan op een andere manier, hun project ‘Brain', is een levend brein voor digitale conversaties over de TEDx programma's. Blijkbaar is het onderwerp ‘ons brein' nu interessant en past het bij de tijdgeest.
Brain fitness

Geen bloed zweet en tranen op deze gym in het Finse Helsinki. Deze nieuwe vorm van fitness onder de naam BRIIM, focust zich op een training van het brein. Een brain trainer geeft de instructies. De training leert je gedachten in een moment te houden wat een betere concentratie tot gevolg heeft. Bekijk hier de video hoe het werkt. In Nederland wordt de methode van BRIMM door BinnendoorS aangeboden.
#4. De strijd voor waarden en overtuigingen
Vertrouwen, waarden en samenwerking bepalen onze toekomst. De fundering van onze samenleving staat onder druk tegen de achtergrond van de economische crisis. Bewuste leiding, solidariteit en herijking van waarden is nodig om het korte termijn denken te overwinnen. Het initiatief komt steeds vaker van de burgers.
De samenwerkende ZZP'er
Als ZZP'er kun je niet alles alleen. In bepaalde vaardigheden ben je nu eenmaal soms niet zo goed. Samenwerking is daarom key om verder te komen. Samenwerking houdt tevens in dat je sociale werkomgeving wat groter wordt.
De plofkip: met kleine middelen grote impact
Je kent de campagnes wel van Stichting wakker dier over de plofkip. Met een relatief klein budget heeft deze stichting de Nederlandse maatschappij wakker geschud. De plofkip is ontstaan door jarenlang doorfokken op steeds goedkoper vlees. Iets wat maatschappelijk nu niet meer wordt getolereerd. Burgers keren het tij door geen plofkip meer te willen eten.
#5. Maatschappelijke verandering: Eco trend
Duurzaam is bij deze eco trend het basis woord. De eco trend loopt door alle andere trends heen. Het is een van de belangrijke pijlers voor de komende jaren. Veranderingen op dit gebied zijn noodzakelijk om ons bestaan naar een ander niveau te brengen. De mensheid staat zelf aan het roer en moet de koers wijzigen.
Eco Bags zijn hot
Per 1 januari 2016 mogen winkeliers geen plastic tasjes meer meegeven. Nog wel voor groenten en fruit in de supermarkt maar bijvoorbeeld geen plastic tasjes meer bij de kassa. Plastic tassen worden verboden omdat het een te grote impact heeft op het milieu. Daarom wordt er al een tijdje gezocht naar alternatieven.
Eigenlijk zijn er zoals wij het nu bekijken 3 alternatieven.
1. Mensen nemen hun eigen tas mee
2. Papieren tassen
3. Leuke stoffen tasjes verkopen, of weggeven, die met liefde weer hergebruikt zullen gaan worden.
4. Bij de supermarkt kun je alleen nog maar de grote kunststof shoppers kopen.
Eigenlijk liggen optie 1, 3 en 4 in elkaars verlengde, want als je een leuke tas hebt, dan ga je deze ook vaker gebruiken.
Het voordeel van de stoffen tassen, ten opzichte van de grotere shoppers, is, dat deze makkelijk in je zak of handtas te steken zijn, zodat je er niet telkens mee loopt te zeulen.
Maatschappelijke Verandering, Statement en marketing
De stoffen tasjes gaan het waarschijnlijk winnen van alle alternatieven. De papieren tassen zijn namelijk in verhouding duur in aanschaf voor de winkelier. Mijn plaatselijke bakker had de alternatieven al bekeken. Als je 2 broden verkoopt voor € 5,– is een papieren tas van inkoop € 1,– duur. En papieren tassen worden in de praktijk niet hergebruikt om weer mee boodschappen te gaan doen. Ze zijn ook sneller kapot.
Het aanbod in de zogenaamde ecotassen is dus enorm groeiend. Ze zijn er in verschillende varianten. Hieronder laat ik je er een aantal laten zien.
Deze tassen bieden ook meer dan plastic tassen de gelegenheid om een statement te maken als gebruiker of voor marketing door winkeliers of merken. Tassen met een mooie print, kleur of tekst kunnen een verzamelobject worden. Je kunt met je tas een goed doel steunen, of laten zien wat jouw politieke voorkeur is, jouw favoriete winkel of whatever.
Blijf niet achter
Blijf niet achter, laat je inspireren door wat trend briefings kunnen doen voor zowel een zakelijke als persoonlijke kijk op de toekomst. Wil ook jij meer weten over wat trends kunnen doen voor jou en je bedrijf? Meld je dan aan voor de komende gratis trend briefing.
Hartelijke groet,
Desiree
Bron: Marketingfact
Lees ook: 030 – Scheiden is geen taboe meer. Slecht scheiden wel. Interview met Denise Kentie (deel 1)
Geef een reactie