
Een betere belegger word ik door mijzelf te beoordelen op mijn interne scorekaart in plaats van mijn externe scorekaart.
Ieder mens is immers gevoelig voor wat anderen van hem vinden.
Warren Buffett heeft het over deze interne en externe scorekaart.
Hij zegt het zo:
“Live your life by an intern scorecard not an extern scorecard.”
Hij zegt daarover
“The big question about how people behave is whether they’ve got an Inner Scorecard or an Outer Scorecard. It helps if you can be satisfied with an Inner Scorecard.”
De Interne en Externe Scorekaart
Als je leeft naar de scorekaart van anderen, dan trek je jezelf aan wat anderen vinden. Ga je jezelf ernaar gedragen naar wat anderen vinden, dan brengt je onafhankelijkheid in gevaar.
Als je leeft naar je interne scorekaart, dan ben je authentiek. Jij bent diegene die ervoor zorgt dat je tevreden bent met wat je doet en denkt.
Als je leeft naar de scorekaart van anderen. Dan ga je daaraan voorbij. Je gaat voorbij aan je eigen waarden en je gaat compromissen sluiten met jezelf. Over wat je doet en denkt. Je gedraagt je anders dan je eigenlijk bent en bent niet authentiek.
Warren Buffett
Warren Buffett vertelt vaak een interessante manier om dit probleem te omkaderen. Uit de biografie van Alice Schroeder's, Buffett, The Snowball:
“Wilt je liever de grootste minnaar van de wereld zijn, maar laat iedereen denken dat je de slechtste minnaar van de wereld bent? Of ben je liever de slechtste minnaar van de wereld, maar laat iedereen denken dat je de grootste minnaar van de wereld bent?”
Dat is een interessante vraag. Hier is er nog een.
Als de wereld je resultaten niet zou kunnen zien, zou je dan liever gezien worden als de grootste belegger ter wereld, maar in werkelijkheid de slechtste zijn? Of word je beschouwd als de slechtste belegger ter wereld terwijl je eigenlijk de beste bent?
Als je leeft naar de scorekaart van anderen, dan trek je jezelf aan wat anderen vinden. Ga je jezelf ernaar gedragen naar wat anderen vinden, dan brengt je onafhankelijkheid in gevaar.
Als je leeft naar je interne scorekaart, dan ben je authentiek. Jij bent diegene die ervoor zorgt dat je tevreden bent met wat je doet en denkt.
Als je leeft naar de scorekaart van anderen. Dan ga je daaraan voorbij. Aan je eigen waarden. Je gaat compromissen sluiten met jezelf en kunt dus niet totaal tevreden zijn over wat je doet en denkt. Je gedraagt je anders dan je eigenlijk bent. En dus ben je niet authentiek.
Denk onafhankelijk, voor jezelf. Wees de schaker, niet het schaakstuk.
– RALPH CHARELL, Amerikaans auteur
Guy Spier won ooit een liefdadigheidslunch met Buffett
De investeerder Guy Spier won ooit een liefdadigheidslunch met Buffett en vertelde over zijn ervaring in een boek genaamd The Education of a Value Investor. Hij herkende onmiddellijk het gebrek aan valsheid van Buffett:
“Een van de bepalende kenmerken van Buffett is dat hij zo duidelijk leeft volgens zijn eigen innerlijke scorekaart. Het is niet alleen dat hij doet wat goed is, maar dat hij doet wat goed is voor hem. Zoals ik tijdens onze lunch zag, is er niets nep of gedwongen aan hem. Hij ziet geen reden om zijn normen te compromitteren of zijn overtuigingen te schenden.
Hij heeft inderdaad de aandeelhouders van Berkshire verteld dat er dingen zijn die hij zou kunnen doen die het bedrijf groter en winstgevender zouden maken, maar hij is niet bereid om ze te doen. Daarom verzet hij zich bijvoorbeeld tegen het ontslaan van mensen of het verkopen van bedrijven die hij gemakkelijk zou kunnen vervangen door meer winstgevende bedrijven.
Evenzo hebben sommige beleggers geklaagd dat Berkshire veel winstgevender zou zijn als hij zijn fiscale woonplaats naar Bermuda zou verplaatsen, zoals vele andere verzekeraars hebben gedaan. Maar Buffett wil zijn bedrijf niet in Bermuda vestigen, hoewel het legaal zou zijn en tientallen miljarden belasting zou hebben bespaard.”
De Interne en Externe Scorekaart: die auto, dat mooie huis of die designertas
Wil ik nu wel of niet die auto, dat mooie huis of die designertas kopen? Wanneer voel ik dat ik met mijn outer scorecard bezig ben? Wat wil ikzelf en wat wil ik en doe ik voor de buitenwereld. Wil ik goed en geliefd overkomen of ga ik voor mijzelf goed voelen. Een voorbeeld daarvan is doneren voor een goed doel en dan ook vernoemd willen worden.
Het blijkt een oefening te zijn die mijn hele leven zal doorgaan. Door iedere keer bewust te zijn van mijn inner scorecard ga ik mezelf anders gedragen. Door op te schrijven wat mijn overwegingen zijn en hoe ik erop reageer. Leer ik van alle voorvallen en wordt ik mijzelf meer bewust van wie ik ben en waar ik voor sta.
Teller en noemer
De kleine truc is om te onthouden dat succes, geld, roem en schoonheid, alle dingen die we nastreven, slechts de teller zijn.
Als de noemer schaamte, spijt, ongeluk, eenzaamheid enzovoort te groot is, wordt onze “Life Satisfaction Score” uiteindelijk klein en dus waardeloos.
Zelfs als we al die mooie spullen in ons bezit hebben.
Gelukkig zijn
Gelukkig zijn als we succesvol zijn met een Innerlijke Scorekaart! We kunnen niet alleen lof verdienen, we moeten lofwaardig zijn.
We kunnen niet alleen bemind worden, we moeten beminnelijk zijn.
Het maakt een groot verschil in de wereld. Onze ontevredenheid met onszelf zal altijd de tevredenheid overtreffen die we voelen met valse beloningen. We moeten, zoals Charlie Munger het formuleert, “earn and deserve the success we desire”.
Authenticiteit en de De Interne en Externe Scorekaart
Hier is een simpel woord voor: authenticiteit. We zoeken het en we zijn pas gelukkig als we voelen dat we het hebben bereikt. Het kan niet worden vervalst. En de manier om daar te komen is door de Interne Scorekaart te onthouden en jezelf overeenkomstig te beoordelen.
Te leven naar je interne scorekaart kun je bereiken door een leven lang te blijven leren. Aan zelfreflectie te doen en je persoonlijk te ontwikkelen.
Ruilen met een ander
Tot slot.
Maar zou je met een ander willen ruilen?
Dat is een vraag die je jezelf kunt stellen als je niet tevreden bent met de situatie waarin je verkeert. Ik vind het een mooie vraag die ik tegenkwam bij een lezing van Earl Nightingale.
Hij stelt een vraag die je voor het blok zet.
Bijna iedereen zegt uiteindelijk van niet. Bijna niemand wil echt ruilen met het leven van een ander. Als we ruilen met een ander, dan verliezen we onze eigen identiteit. Dan verliezen we wie we zelf zijn.
Show notes: links en verwijzingen in deze podcast episode over de Interne en Externe Scorekaart
Linkjes die besproken worden in deze aflevering:
- The Education of a Value Investor van Guy Spier – Details –
- The Snowball (Warren Buffett and the Business of Life) door Alice Schroeder – Details –
- Bekijk mijn boekenkast
- Bron Farnam Street
- Luister ook naar de 100ste aflevering
- Als je dit onderwerp interessant vindt dan vind je deze podcast over competentiecirkels wellicht ook interessant.
Met al meer dan 150.000 downloads, geeft de Trendbubbles podcast show je positieve energie & inspiratie!
Boekaanbevelingen per jaar
Naast de bovenstaande informatie over beleggen houd ik elk jaar een leeslijst bij van de boeken die ik heb gelezen en die ik interessant, leerzaam en leuk vond. Dit zijn de aanbevolen boeken die ik las:
Je kunt ook een kijkje nemen in mijn boekenkast.

Geef een reactie