Boeken lezen
Mijn leesroutines zijn als volgt. Per jaar houd ik een lijst bij van welke boeken ik lees. Gedurende het jaar zie ik wat ik gelezen heb. Ook houd ik een lijst bij van de boeken die ik nog zou willen lezen. Per boek beslis ik of ik het als fysiek boek wil lezen, op mijn e-reader wil lezen of dat ik kies om het als luisterboek te verorberen.
Voor een echt studieboek geef ik de voorkeur om het als fysiek boek te lezen. Ik kan dan rustig nog eens terugbladeren.
Snelheid 2x
Wat ik heb gemerkt is dat ik veel sneller lees als ik naast het fysieke boek ook de audio opname luister terwijl ik lees. Ik zet de snelheid van de audio op 2x, zodat ik de snelheid opvoer.
Met een pen volg ik de regels die ik lees. Zo houd ik mijn ogen op de regels en hoeven mijn ogen niet te zoeken bij welke regel ze zijn gebleven. De pen zorgt voor extra focus.
“The more basic knowledge you have … the less new knowledge you have to get.”
— Charlie Munger
Leestips voor leesroutines en leesgewoontes
Bill Gates geeft op zijn blog de Gates Notes leuke leestips waar ik vaak boeken vandaan haal die ik zelf ook wil gaan lezen. Goede leestips zijn waardevol. Ze zorgen ervoor dat je zelf niet hoeft te zoeken naar goede boeken. Dat is vaak frustrerend en tijdrovend.
Ik houd een lijst (boekenkast) bij met leestips. Vaak bestel ik het boek al meteen als mij duidelijk is dat ik het wil gaan lezen. Het kan maar alvast in huis zijn.
Zoals Schopenhauer ooit schreef: “je kunt nooit te weinig slechte of te veel goede boeken lezen: slechte boeken zijn intellectueel gif; ze vernietigen de geest. ‘Het leven is veel te kort om een slecht boek af te maken.
Luisterboeken
Tijdens mijn huishoudelijke taken luister ik bijna altijd naar een luisterboek of podcast. Het is een manier om mijn geest te temmen. Het luisteren naar een boek zorgt ervoor dat mijn geest rustig blijft. Als ik zonder boek aan huishoudelijke taken bezig ben kan het nogal eens voorkomen dat er allerlei taken in me opkomen die ik nog moet doen. Het maakt me onrustig en niet gefocust op mijn werk. Als ik naar boeken luister heb ik alleen ook voor mijn huishoudelijke taak en mijn oren hebben alleen de taak om naar het boek te luisteren.
“Repetitio est mater studiorum.”
— Oefening baart kunst
Herlezen van boeken
Mijn doel is niet om zoveel mogelijk boeken te lezen, maar om er zoveel mogelijk van op te steken.
Boeken herlees ik daarom soms ook. Het belang van repetitie vind ik heel waardevol. Door boeken nogmaals te lezen blijft meer kennis hangen en neem ik de kennis dieper op. De kracht van herhaling zit in vele dingen waaronder boeken herlezen.
Edmund Wilson zei, “No two persons ever read the same book.” Naar mijn indruk is het zo dat iedereen het boek dat hij of zij leest anders ervaart. Als je een boek meer keren leest, krijg je ook andere informatie te verwerken. Dat is niet omdat het boek een andere inhoud heeft gekregen. Nee, jijzelf bent veranderd. Je zult het boek anders ervaren. Je kunt meer de diepte in. Een lied klinkt de eerste keer dat je het hoort vaak onwennig, maar de tweede, (derde of vierde) keer begint het al meer dingen te worden. Dat vind ik met boeken ook zo.
Iedere keer dat je een boek opnieuw leest vallen je andere dingen op. Leer je van onderwerpen die je eerst wellicht koud lieten of word je geïnspireerd door andere onderwerpen.
Het herlezen van boeken geeft ook een bepaalde rust. Als je toe bent aan het herlezen van boeken, dan geef je andere boeken die je nog niet gelezen hebt niet de voorkeur. De voorkeur gaat uit naar het boek dat je al eens hebt doorgenomen. Je kiest bewust voor dit boek om het te herlezen omdat je nog meer kennis uit dit boek wilt halen.
“De beste kennis vergaren van wat andere mensen al hebben bedacht.”
Leesroutine: Ezelsoren en onderstrepen
Vroeger kreeg ik de kriebels van mensen die hun boeken onderstreepten en die ezelsoren vouwden op een bladzijde. Mooie schone pagina’s daar hield ik van. Dat was wat behoorde tot mijn leesroutines.
Tekenleraar
Ik weet nog dat ik een technisch tekenleraar had op de HTS waar ik studeerde, hij had de gewoonte om met een tekenpen uitleg op mijn bouwtekeningen te zetten. Daar kreeg ik de kriebels van als ik al luisterend naar zijn uitleg zijn hand met die pen langzaam naar het papier zag bewegen.
Ik bood hem dan snel een potlood aan om schade te voorkomen. Potlood kun je immers uitgummen. Wie haalt het in zijn hoofd om permanente krabbels op mijn tekening te zetten, was mijn gedachte in die tijd.
Nu denk ik daar anders over. Sinds ik de moed heb gehad om een potlood en of marker ter hand te nemen en belangrijke of inspirerende passages te onderstrepen, ben ik erachter gekomen dat ik de stof die ik lees beter in me op kan nemen. Een nieuwe leesroutine is geboren.
Leesroutines: Nu ben ik veranderd
De onderstreepte passages zijn ook makkelijk terug te vinden als ik blader door het boek. Ook maak ik soms in de kanttekening korte aantekeningen of gebruik ik kleine Post-It plakkertjes om belangrijke pagina’s snel terug te kunnen vinden.
Show notes: links en verwijzingen in deze podcast episode over leesroutines en leesgewoontes
- Gatesnotes
- Mijn Trendbubbles boekenkast
- Beluister ook de vorige podcast, het interview met Rimke de Groot over zichtbaar jezelf zijn
- Luister ook naar de opvolger van deze podcast: Denken, Lezen en Surfen
Boekaanbevelingen per jaar
Elk jaar houd ik een leeslijst bij van de boeken die ik heb gelezen en die ik interessant, leerzaam en leuk vond. Dit zijn de aanbevolen boeken die ik las:
De boeken variëren in onderwerpen van investeren, ondernemerschap, welzijn, geschiedenis en biografieën tot wetenschappen en af en toe fictie.
Iedere donderdag een nieuwe podcastaflevering
Iedere donderdag een nieuwe podccastaflevering. Je kunt je ook abonneren op Spotify, Apple Podcasts, Player FM, jouw favoriete podcast app of SoundCloud, dan staat iedere week een nieuwe aflevering voor je klaar.
Geef een reactie