Vermogen Opbouwen in 5 Stappen
Het onderwerp van vandaag: vermogen opbouwen in 5 stappen. Stappen die best moeilijk zijn om je aan te houden, maar die heel eenvoudig uit te leggen zijn. Ik ga het allemaal aan je vertellen in deze podcast.
Dit zijn de onderwerpen:
- Uitgangspunten
- Geduld, lange termijn
- Kennis opdoen, leren
- Analyse
- Neigingen, valkuilen
Show notes: links en verwijzingen in deze podcast episode Vermogen Opbouwen in 5 Stappen
Linkjes waar ik naar verwijs in deze podcast: Vermogen Opbouwen in 5 Stappen
- Beluister vorige podcast ook
- Lees ook: De 10 Leukste Podcasts van Nederlanders
- Wil je zelf een podcast beginnen? Luister dan deze podcast over het maken van je eigen podcast show
- Beluister ook de volgende podcast
- Lees ook: 9 Boeken over Beleggen die het Waard Zijn om te Lezen
- Beginnen met Beleggen: Waar Moet Ik op Letten
Transcriptie van de opname Vermogen Opbouwen in 5 Stappen
Hieronder tref je in cursief de transcriptie van deze podcast. Deze spraak-naar-tekst is automatisch gecreëerd, en kan daarom ongebruikelijke zinsopbouw bevatten.
Dit artikel bevat voor jouw gemak affiliate linkjes. Dat houdt in dat als jij een online aankoop doet, ik een klein percentage van het aankoopbedrag krijg. Daarmee kan ik dit soort leuke blogposts blijven schrijven en het blog draaiend houden. Jou kost dat niets extra's trouwens.
Heel hartelijk welkom in deze nieuwe aflevering van de Trendbubbels podcast show. Je hoort het misschien aan m'n stem. Hij is wat lager dan normaal. De vorige podcast aflevering zei ik ook al “Ik heb een beetje een kriebel in m'n keel. Er rommelt wat in mijn keel. Ik ben een beetje schor.” Nou, dat bleek wel een aantal dagen daarna, want ik ben heel erg verkouden geworden. We zijn nadat mijn verkoudheid weer wat beter was, een klein weekje op vakantie geweest.
Aan het einde van die week werd mijn man ook ziek. Hetzelfde euvel. Het had wel een hele lange incubatietijd, vond ik. Heel vreemd, maar hij heeft hetzelfde te pakken. Nu zit hij ook te hoesten en proesten en is aan het kuchen en ook hij is zijn stem kwijt en heeft zijn hele hoofd vol zitten, zodat die ook heel laag qua stembereik is. Hetzelfde heb ik nu nog. En ik ben al bijna 14 dagen onderweg, dus ik hoop dat het niet zo lang meer zal duren voordat ik me weer helemaal fit voel. Dat even terzijde. Hoe het met me gaat.
Vandaag is het onderwerp: vermogen opbouwen in 5 stappen. Ik vond het een leuk onderwerp voor de podcastshow omdat het uitlegt geeft aan hoe je vermogen opbouwt. Dat kan met behulp van beleggen zijn. Maar dat kan ook gewoon met behulp van sparen zijn. Het gaat eigenlijk om de mindset.
Schema maken
Ik ben bezig samen met mijn man om een heel mooi schema te maken. Daar zijn we al aardige tijd mee bezig. Omdat steeds verder te professionaliseren. En we zijn dan bedenken wat we daar verder ook mee willen gaan doen. Of we dat willen gaan delen met andere mensen. Wij gebruiken het voor onze eigen toepassingen. In ons eigen leven. Het is eigenlijk zo mooi, dat het zonde is dat we misschien niet moeten gaan delen, en daar zijn we nu over na gaan denken.
Ik wil je uit dat schema eigenlijk 5 Stappen geven. Waarmee je vermogen kunt opbouwen en waar je waar je je aan kunt gaan houden zodat je een houvast hebt om vermogen op te bouwen.
1. Uitgangspunten vastleggen
Het eerste is dat je je uitgangspunten vastlegt. Bedenkt waarom ben ik bezig met dit doel van vermogensopbouw? Hoelang wil ik daarover gaan doen? Waar heb ik het voor nodig? Met welk rendement neem ik genoegen? Heb ik behoefte aan heel weinig risico of vind je het juist leuk om wat meer risico te nemen. Natuurlijk moet je onnodige risico’s vermijden. Want het is gewoon zonde. Het mooie van je uitgangspunten bedenken is dat je er langzaamaan ook meer bij kunt zetten. En jezelf afvragen: wat zijn nou mijn uitgangspunten?
Als je garantie wilt, moet je een broodrooster kopen.
– CLINT EASTWOOD
Vermogen opbouwen: Ongoing process
En je kunt het een ongoing process laten zijn. Het hoeft niet zo te zijn dat je, voordat je begint met investeren en met het opbouwen van vermogen, je moet weten hoe het helemaal in elkaar zit. Mijn man en ik hebben ook een schema gemaakt voor onszelf en daar zijn we iedere keer dingen bij aan het zetten.
Doelen voor ogen
Bijvoorbeeld, we vinden dat dit een belangrijk onderwerp is wat er ook nog bij hoort. Die uitgangspunten die kun je ook in de loop der tijd aan gaan passen en wat ik heel fijn vindt werken is dat je ze gewoon vastlegt. Op papier of in een notitieboekje. Wat wij ook vonden helpen is dat we dat ieder voor zich te dus familieleden ieder voor zich. Het vastleggen met hoeveel risico neem jij nou genoegen? Waar denk jij nou aan? Aan termijnen. De doelen die je voor ogen hebt hoe lang wil je daarover gaan doen?
Daarbij vind ik het ook heel goed om de kosten die je maakt in ogenschouw te nemen kosten voor je algemene levensonderhoud. Kosten die je me wellicht maakt om uw vermogen op te bouwen. Als je een idee krijgt van die kosten. Dan weet je ook “dat moet er eerst vanaf getrokken worden voordat ik er iets aan overhoud”. Dus beperking van die kosten daar ga je dan vervolgens ook over nadenken.
Kijk met regelmaat terug
Dan is het belangrijk om goed die uitgangspunten voor ogen te houden. Dus die uitgangspunten binnen handbereik te houden en dat je daar regelmatig naar kunt kijken. Waar waren we nou ook al weer mee bezig waar deden we het voor? Wat is ons doel? Uiteindelijk kun je dus ook gaan terugblikken. Hoe zijn we onderweg daarmee. Gaat het allemaal zo volgens plan?
En wat ik een heel fijn idee vind. Is een soort horizon te hebben. Voor mijzelf is dat een echte lifetime horizon. Heel ver weg. Heel ver weg gelegen. Maar dat je echt kunt zeggen van nou ik kijk 5 jaar vooruit. Ik kijk 10 jaar vooruit, of ik kijk een jaar vooruit. En je kunt wellicht ook stopplaatsen maken in je planning. Dus dat je zegt, van ik ga voor 10 jaar vooruit werken aan mijn doel. Maar dat ga ik dan op delen in jaren of in maanden. Van wat moet het rendement gaan zijn op de vermogensgroei?
Planning beschermt tegen chaos en bevliegingen.– ANNIE DILLARD, winnaar van de Pulitzerprijs voor non-fictie in 1975
Beïnvloeding
Doordat je het vast gaat leggen wat je wilt, voorkom je beïnvloeding van vrienden, kennissen, van andere experts of van fragmenten die hoort op de radio. Je blijft wat meer bij je eigen ideeën. Waar jij mee bezig bent, en wat jij graag zou willen hebben. En dan vind ik het eigenlijk ook wel heel goed om je te focussen op wat jij hebt bedacht en je niet te snel te laten afleiden door anderen. Want als je er goed over na hebt gedacht dan weet je wat je wilt. En dan hoef je dat bijna niet aan te passen.
Wellicht, dat je toch nuances nog anders gaat doen of je zegt: “nee, dit werkt voor mij toch niet. Ik wil toch nog wat gaan aanpassen”. Maar, als je het eenmaal op papier hebt gezet dan zul je waarschijnlijk wel merken van nou dan ben ik er vanaf dan heb ik het op papier gezet. Wat ik wil. Wat mijn doel is. Nou, dan kun je dat met rust laten dus heb je daar ook niet meer over na te denken, en dat geeft een heleboel rust in het werken aan, en het opbouwen van, vermogen.
2. Lange termijn
Dan het tweede punt. De tweede stap. En die wil ik toch eigenlijk wel uitgebreid met je bespreken. Het hebben van geduld. En ik noemde net in het voorbeeld al: hoeveel jaar wil je vooruit gaan kijken met het opbouwen van je vermogen en hoeveel tijd gun je jezelf daarin. Hoeveel stappen wil je daar in nemen? Geduld vind ik echt 1 van de belangrijkste tips. Ook het moeilijkste om dat te bewaren, want geduld houdt eigenlijk in: lange termijn.
Een man is rijk al naargelang het aantal dingen dat hij zich kan veroorloven met rust te laten.
– HENRY DAVID THOREAU, natuurkenner
Gary Vaynerchuk
Je doet het voor langere termijn. Je bent met langere termijn bezig. En een heel mooi voorbeeld van iemand die dat echt propageert op het internet is Gary Vaynerchuk. Misschien heb je er wel van gehoord hebt in mijn podcast ook al vaker over hem gehad. Hij is echt een business man. Iemand die heel veel bezig is met social media. Hij geeft eigenlijk als standaard tip: heb geduld. Met name, zegt ie dat tegen mensen die bijvoorbeeld een jaar of 24 zijn. Nog een heel leven voor zich hebben. Het idee hebben dat ze alles heel snel moeten gaan doen. Snel moeten opbouwen. Hun bedrijf snel moeten opbouwen. Terwijl ze nog een heel leven voor zich hebben.
Dus ze kunnen daar rustig de tijd voor nemen, om dat gedegen te doen. Goed te doen. Om daar tijd en energie in te stoppen en om je de druk van jezelf af te halen. Dat het snel moet. En dat je snel moet scoren en dat je snel jezelf afrekent als het even een beetje tegenzit. Geduld is denk ik iets wat iedereen ook wel herkend. Je hebt je iets voorgenomen en je wilt het snel afhandelen, wilt snel groeien. 't is ook echt iets wat past bij deze tijd dat alles snel moet gaan. En als je voor jezelf een horizon maakt die langer is dan je eigenlijk zou willen, dan haal je die druk daar ook van af. Dan ga je alles in kleinere stapjes benaderen.
Baby stapjes
Baby stapjes worden die ook wel genoemd door sommige mensen op het internet. Neem baby stapjes. Tegelijkertijd. Als je bezig bent met. Hele kleine sprongen van vooruitgang. Maakt dat samen een hele grote sprong. Zonder dat je er besef van hebt. Dus als je iedere dag maar een klein beetje spaart. Dan is dat aan het einde van de rit een heel groot bedrag. Als je maar lang achterelkaar gaat sparen of gaat investeren of gaat beleggen dan zul je zien dat iedere keer weer wat meer wordt. Dat je van dat basis vermogen ook weer meer kunt maken. En dan gaat dat gewoon exponentieel groeien uiteindelijk. Het is een soort sneeuwbaleffect.
Vermogen opbouwen: Sneeuwbal effect
Een sneeuwbal die je van de heuvel afgerold. Warren Buffett die heeft die beeldspraak gebruikt en ik vind dat echt heel mooi zoals hij dat zegt. Je maakt een sneeuwbal. Je rolt hem. Laat hem van de berg afrollen. En iedere rol die die maakt wordt ie weer vele malen groter, zodat het bijna een sneeuwpop wordt en dan nog groter.
Al die sneeuw blijft eraan plakken. Dat staat eigenlijk symbool voor jouw vermogen dat aan het groeien is. Het is een hele mooie beeldspraak waar je echt aan terug kunt denken als je denkt “het gaat me te langzaam”. Juist door de rem erop te hebben, niet te snel te willen, maar in die kleine stapjes te denken, zul je aan het eind betere resultaten hebben. Zul je ook minder fouten gaan maken doordat je te ongeduldig wordt.
Lees ook: Warren Buffett: 10 Lessen van de Superbelegger
3. Blijven leren en kennis vergaren
Een derde stap. Wat ik een hele belangrijke vind in mijn leven en in het opbouwen van vermogen is: blijven leren en kennis vergaren. Dat op allerlei mogelijke gebieden.
Een hele brede kennis opbouwen. Je hebt misschien hun opleiding gevolgd op een bepaald vlak, in een bepaald gebied. Misschien is dat technisch of misschien ben je juist verpleegkundige of misschien heb je te maken met marketing. Dan heb je daar al je opleiding in gehad en als je nu zorgt dat je je kennis in algemene zin gaat verbreden.
Luister ook de podcast: Op een niet-materiële manier investeren door levenslang leren
Fingerspitzengefühl
Dan krijg je van ieder onderwerp even wat meer mee en krijg je daardoor beter fingerspitzengefühl om beslissingen te nemen. Beslissingen in jouw leven, in je beleggingen, je investeringen. En. Juist dat leren dat heeft ook weer te maken met, dat je alles met kleine stapjes doet. Dat als je er nu van uitgaat dat je een leven lang blijft leren dan blijf je jezelf voeden. Voel je niet dat je overspoeld wordt door kennis. Dat je het niet meer weet. Dat je zoveel aan het lezen bent en dat je dan denkt “ik kan dat helemaal niet meer verwerken”. Neem er gewoon je leven lang de tijd voor om dingen te leren.
Leerthema van dit jaar
En wat ik bijvoorbeeld doe is dat ik ieder jaar een thema heb waar ik van zeg “daar ik wil me meer op verdiepen”. Voor dit jaar heeft dat te maken met behavioural investment. Meer die kant van het beleggen had te maken heeft met hoe je je gedraagt in je beslissingen. Hoe je komt tot goede beslissingen vanuit jouw kern van wie je bent. Waar voor je gaat. Dat je je niet laat beïnvloeden door de waan van de experts of de waan van de nieuwsberichten.
Dat je leert om rustig en beheerst je beslissingen te maken. Dat vind ik heel interessant. Is een onderwerp wat heel actueel is. Waar steeds meer over geschreven wordt en dat is het hoofdthema wat ik voor dit jaar heb gekozen om daar meer over te weten te komen. Een onderwerp waarvan ik heb gezegd van daar wil ik meer boeken over lezen
Boekentips
De afgelopen week had ik het er met mijn man over. ik zeg “Hoe kun je nou boeken die je als tip krijgt van iemand het best bewaren?” Want vaak krijg je in een podcast een tip. Van een podcaster bijvoorbeeld die zegt “ik heb een goed boek gelezen dat raad ik echt heel erg aan”. Ik schrijf het dan vaak op in een Moleskin boekie of ik zet het op mijn todo list of ik maak er alvast een wish list boek van op m'n Kobo reader. Of op m'n bol dot com account.
Dan zeg ik “nou, ik heb een verlanglijstje, dan zet ik er dat boek alvast op.” Dat werkt op zich wel aardig. Bij Audible kun je dat bijvoorbeeld ook doen. Dat je een wishlist hebt. Dan bedenk ik me “oh, dit boek zou ik denk ik heel goed kunnen luisteren.” Dus dan zet ik op de wishlist van Audible.
Diegene die het boek heeft doorverwezen
Maar ik zat me te bedenken dat dat een beperking in zich heeft, omdat je vaak de referentie (diegene die het boek heeft doorverwezen) daar niet bij hebt.
Dus dan heb je een lijstje met boeken en je weet niet meer wie dat boek nou heeft aangeraden. En soms vind ik dat heel erg handig om dat nog te weten, omdat ik dan kan plaatsen “ah, die-en-die heeft dat aangeraden en die is vaak met die-en-die onderwerpen bezig en daarom zal dat voor mij waarschijnlijk nu een goed boek zijn om te lezen.”
Volgorde bepalen
Want, hoe bepaal je de volgorde van de boeken die je gaat lezen? De vraag is: welk boek ga je als eerste lezen? Wat vind je de belangrijkste om als eerste gelezen te hebben? Want de prioriteit in het lezen van je boeken, dat is ook nog een kunst. Moet je ieder boek dan helemaal uitlezen? Dat is dan ook weer een vraag. Of moet je ieder webinar helemaal bekeken hebben of iedere documentaire helemaal bekeken hebben.
Als ik er niet doorheen kom, dan leg ik het weg
Ik doe het zo. Als een boek me niet boeit. Als ik er niet doorheen kom, dan leg ik het weg. Want dan vind ik het gewoon zonde van mijn tijd. Tijd is zoiets cruciaals in je leven. Ook omdat je 'tijd' maar beperkt hebt, vind ik het gewoon zonde om een boek uit te lezen met tegenzin, of als het moeilijk leest. Dan denk ik “dan werkt het gewoon niet”.
Wat ik heel fijn zou vinden is dat ik dus een standaard lijstje zou hebben met de boeken die ik zou willen lezen en degene die de doorverwijzing heeft gegeven. En dan kan ik aan de hand daarvan weer denken ” Ah ja, dat boek ga ik eerst lezen, want dat heb ik daar-en-daar over gehoord en dat onderwerp dat heeft nu voorrang boven de andere onderwerpen waar ik nog kennis van wil vergaren”.
Boeken lezen
Wat ik ook merk met het lezen van boeken. Is dat ik op een gegeven moment 1 boek heb gelezen? Vaak. Is dat (Ja ik denk bij toeval of misschien is dat niet eens toeval) het belangrijkste boek over dat onderwerp dat je als eerste leest. Dan leer je het meeste ervan. Omdat je het boek leest. Het onderwerp nog niet zo goed kent. Maar vaak zijn er ook boeken die over randverschijnselen van dat onderwerp geschreven worden, of net overlapping hebben met het onderwerp waar je over hebt gelezen.
En dan. Heb ik ook zoiets van “nou de hoofdstukken die ik al ken, die kan ik overslaan.” De rest wat ik nog niet ken of waar ik nog geen kennis van heb genomen. Dat lees ik dan wel door. En als ik van dat hoofd boek, dat echter belangrijkste boek over dat onderwerp, als ik daar echt van denk van “nou ja, dat is zo'n goed boek.”
Boeken markeren en uittreksel maken
Dan ga ik daar ook met een marker markeringen in maken of onderstrepingen en maken met een pen. Vind ik normaal heel erg dat ik dat doe in een boek… Dat vind ik gewoon zonde. Om in een boek te schrijven. Maar ik merk wel dat het heel fijn werkt. Om echt te kunnen leren van zo'n boek.
Wat ik ook wel doe is dat ik posters gebruiken om belangrijke hoofdstukken aan te kunnen duiden. Terug te kunnen halen. Dat je echt een boek als werkboek gaat gebruiken en dit jaar heb ik geïntroduceerd dat ik naast het lezen van een boek ook nog een uittreksel maak van sommige boeken. Zodat ik het nog beter in me op kan nemen. En dat ik het echt als studiemateriaal ga zien. Want als je een boek leest dan gaat dat vaak. Ja… Je weet nog wel dat je 't gelezen hebt maar je kunt het niet meer reproduceren.
Beter onthouden
En als je echt met het materiaal gaat werken. Je gaat het verwerken, dan kun je het beter onthouden en dan beklijft het ook beter. Dus dat heb ik eigenlijk sinds dit jaar aan m'n methode toegevoegd. En ik heb ook sinds dit jaar een aantal boeken die ik voor de tweede keer ben gaan lezen. Dat vind ik ook echt wel iets. Als je kennis aan het vergaren bent. Als je een boek voor een tweede keer leest. Dat je dan nog eens terug gaat grijpen naar goede boeken. En dat is niet per se altijd maar nieuwe kennis hoeft te zijn die gaat lezen of gaat vergaren. Maar dat je ook kunt zeggen “ik heb zo'n goed boek, dat wil ik gewoon een tweede keer nog eens lezen. Nog beter de kennis in me opnemen”.
4. Analyseren
De vierde stap. Komen we bij de vierde stap. (Kennis vergaren en leren daar raken we eigenlijk niet over uitgepraat, maar. Ik denk dat ik wel een indruk heb gegeven van wat je daarmee kunt. )
De vierde stap is analyseren. Als je eenmaal beslissingen hebt genomen om. Je vermogen te vergroten. Te gaan beleggen. Om handelingen te gaan verrichten om dat te gaan doen. Dan vind ik het heel nuttig om op papier te zetten waarom je die beslissingen neemt om bepaalde dingen te kopen of te verkopen. Hoe je dat doet. Om dat vast te leggen. De procedure vast te leggen. En waarom je beslissingen hebt genomen. Op dat moment. Dus, ik noem maar een voorbeeld. Je wilt gaan sparen voor een auto en je zegt “ik wil iedere maand 100 euro apart leggen voor die auto”. Dan kun je heel simpel zeggen: ik wil gaan sparen voor een auto. Ik wil er zo lang over doen.
Sparen voor een auto
Die auto zal zoveel gaan kosten. Ik wil dus dan-en-dan het bedrag bij elkaar hebben. Dus ik moet zoveel sparen, of beleggen per maand. Als je dat hebt vastgelegd dan kun je in de loop der tijd weer terug kijken: “wat heb ik er toen over gezegd?”. Dan kun je gaan analyseren: “was dat nou een goed idee?” Als je uiteindelijk die auto hebt gekocht en je gaat terugkijken.
- Wat heeft die auto je gekost?
- Hoe lang heb je erover gedaan?
- Had 't sneller gekund.
- Anders gekund?
- Het had het wellicht ook langzamer gekund zodat je andere dingen daarnaast had kunnen blijven doen.
Dus dat je nog geldstromen daarnaast had om een andere uitgaven van te doen. Daar leer je van. Je kunt je lessen die je hebt geleerd ook weer vastleggen. Ik heb er dit-en-dit van geleerd als ik het nog eens zou doen dan zou ik dit-en-dit wijzigen.
Je neemt die kennis weer mee naar een volgende keer. En als je er van uitgaat dat je een leven lang leert, dan kun je heel makkelijk zeggen “Een volgende keer pas ik dat weer toe”. En een volgende keer kan dat zijn voor hun huis of kan het zijn voor het maken van een nieuwe tuin bij je huis. Ik noem maar wat. Of het kan zijn voor een onverwacht evenement waarvan je dan zegt “Nee, ik heb het uiteindelijk niet voor om de auto gebruikt, maar ik heb tijdelijk geen werk gehad en ik heb het bedrag toch nog daarvoor kunnen gebruiken. Ik had eigenlijk dus een apart potje willen hebben voor als ik geen werk meer had.”
Analyse. Ik vind het heel belangrijk om dingen vast te leggen en er op terug te kijken. Het erover te hebben. Met jezelf, of met je partner of met je gezin. En daaruit lering te trekken.
5. Neigingen en valkuilen in vermogen opbouwen
Dan een vijfde stap. Die eigenlijk alle andere stappen ook weer overruled. Ik had het al even over behavioural investment. En in behavioural investment, in die tak van sport, in dat nieuwe gedeelte van beleggen waarin je meer ingaat op neigingen en valkuilen die je zelf creëert of die gecreëerd wordt door de media, daar wil ik het nu over hebben. De vijfde stap: je neigingen en valkuilen. En die neigingen die kunnen heel persoonlijk zijn. Ieder persoon heeft andere neigingen. Heel veel neigingen hebben we met elkaar gemeen. Ik zal er een aantal opnoemen. En het is heel leuk om jezelf te trainen. Om van jezelf alert te zijn dat je die neigingen hebt.
Kuddegedrag
Kuddegedrag dat is er zo eentje. Dat je achter de hele meute aanloopt. Dat als iedereen aan het verkopen is of als iedereen aan een recessie denkt, dat jij dat ook gaat doen. Het is heel makkelijk om op feestjes met elkaar mee te praten en op feestjes worden heel snel angstige reacties gegeven, angst gecreëerd voor recessie, voor het verliezen van je baan. Als je met andere mensen praat wordt beïnvloed door onder de mensen en gaan andere mensen elkaar nadoen. Kuddegedrag vind ik echt zo'n voorbeeld daarvoor.
Afkeer van verlies
Afkeer van verlies dat is een ander iets. Bang zijn dat je je vermogen wat je hebt opgebouwd gaat verliezen. Het is een bekend fenomeen dat als je eenmaal iets in je bezit hebt, dat je het moeilijker kan los laten. En dat als je het nog niet hebt dat je daar helemaal geen moeite mee hebt zo op het eerste gezicht, maar als dat in feite zo is, dat als je bezit hebt, dat je het moeilijker kunt loslaten en dat houdt dus ook in dat als je vermogen hebt opgebouwd.
Je bent aan het sparen gegaan of je bent aan het beleggen gegaan en je hebt mooi rendement gemaakt, dat je naar moeilijker afstand van kunt doen. Maar dat je ook bang bent om dat weer te gaan verliezen. En dat je daardoor weer minder risico’s durft te nemen.
Hebzucht
Nog een voorbeeld: hebzucht. Hebzucht is eigenlijk daarmee te vergelijken: ik wil steeds meer, meer, meer. En hebzucht dat houdt ook in dat je meer risico’s gaat nemen omdat je proeft van wat het met je doet om je vermogen te laten groeien. Je herkent dat misschien wel van het casino. Dat als je aan het winnen bent dat je dan denkt “oh, ik ga nog eens een keer dubbel inzetten want dan heb ik misschien nog wel meer winst.”
Echt zo'n voorbeeld van een neiging en dus een valkuil. Want als de beurs het zo supergoed doet en als de economie het zo supergoed doet dat je dan denkt “Er komt geen einde aan.” En wat ik een heel mooi voorbeeld vind is dat als de taxichauffeur heeft over beleggen en je hoort op feestjes en op verjaardagen en op allerlei sociale events iedereen het hebben over “Ik ben ook begonnen met beleggen, dat bevalt me zo goed ze ook een goeie rendementen mee gemaakt.
Dan is meestal de top van de markt toch echt wel bereikt. Rekening houden met dat het ook nog eens een keertje kan tegenvallen. Als je daar alleen al om rekening mee houdt en stil bij staat en jezelf aanvoelt “Ben ik daar gevoelig? Voor voordat element”.
Wat mijn valkuil is
Ik zal je een voorbeeld noemen. Wat mijn valkuil is. Ik vind het heel moeilijk om, in het geval van aandelen, tot verkopen over te gaan. Als bijvoorbeeld een aandeel aan het zakken is. En ik denk “ik heb er wel wat verlies op” dan vind ik het heel moeilijk om dat te gaan verkopen omdat ik denk van dat komt misschien wel weer goed. “Het is toch zonde, want ik heb nu verlies.” Dat vind ik toch minder prettig dan winst te hebben.
Dat soort dingen vind ik heel erg moeilijk. Ik ben me er bewust van, dus ik ben mezelf daar in aan het trainen dat ik ga denken: “Dat is mijn valkuil, dus daar moet ik heel erg rekening mee houden.” En daar kun je dan op gaan focussen. Als je gaat verkopen, dat je dat moeilijker vindt dan kopen. In mijn geval dan hè.
Voorbeelden van neigingen en valkuilen
In jouw geval kan dat ook iets heel anders zijn. Dit waren zo'n kleine voorbeelden van neigingen en valkuilen. Je hebt er nog tal van. Er staan hele boeken vol mee. Maar het is alleen al goed om te weten: er bestaan valkuilen, er bestaan neigingen die mensen in hun persoonlijkheid hebben of waar je toe geneigd bent. Emoties die je laat inwerken. Dat je beïnvloed wordt door nieuwsberichten en krantenberichten. Dat dat dus jouw beslissingen beïnvloed en als je daar alleen maar bewust van bent dan scheelt dat al een heleboel.
Dit waren de 5 stappen op een rij. Eigenlijk 5 hele grote pijlers waarmee jij je vermogen kunt opbouwen. Ik zal ze nog eventjes herhalen dan heb je ze echt alle 5 op een rij en dan hebben we alles nog eens eventjes gereed capituleert.
- Schrijft de uitgangspunten op van de opbouw van jouw vermogen.
- Hoe wil je dat gaan doen?
- In welk tijdsbestek wil je dat gaan doen?
- Heb geduld. Ga voor langere termijn. Geef voor jezelf aan wat jij onder lange termijn verstaat. En gun jezelf die tijd.
- Besteed aandacht aan kennis opdoen en leren. En vind voor jezelf uit wat voor jou belangrijke onderwerpen zijn om meer over te leren. Algemene kennis verbreden vind ik echt een aanrader.
- Analyseer wat je hebt gedaan, je beslissingen.
- Analyseer, en trek er lering uit.
- Door dingen vast te leggen, beslissingen vast te leggen, de procedure vast te leggen voor jezelf, maak je het inzichtelijk en maak je de analyse beter mogelijk.
- Vijfde stap. Heb neigingen onder controle.
- Zie je valkuilen te ontdekken. Geen eenvoudige opgave.
Het lijkt zo simpel in een podcast die net meer dan een half uur duurt. Maar het is een begin om voor jezelf een heel systeem uit te bouwen. En aan een systeem te werken om jouw vermogen op te bouwen.
Ik wil je heel erg hartelijk danken voor het luisteren naar deze podcast aflevering en wil je een hele fijne dag wensen. Ik hoop dat je gewoon de volgende podcast weer luistert.
En ik wens je alle goeds toe.
Dank je wel.
Lees ook: 9 Boeken over Beleggen die het Waard Zijn om te Lezen
Met al meer dan 150.000 plays, geeft de Trendbubbles podcast show je positieve energie & inspiratie!
Muziek
Intro en Outro Muziek jingle:
Elly Kelner
Marielle Simons (Oliver Mewes op drums, Chris Hopkins Piano, Henning Gailing Contrabas)
~ Bewaar op Pinterest ~
Geef een reactie